|

26 saatlik oturma eylemi sona erdi

ABD Kongresi'nde bireysel silahlanmayı sınırlayacak yasal düzenlemenin oylamaya taşınmaması üzerine oturma eylemi başlatan Demokrat milletvekilleri eylemlerini sonlandırdı.

Yeni Şafak
22:35 - 23/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:44 - 23/06/2016 Perşembe
AA

Demokratların, ABD'de 1960 yılların önemli insan hakları savunucuları arasında yer alan Georgia milletvekili John Lewis öncülüğünde dün Temsilciler Meclisi genel kurulunda başlattığı oturma eylemi yaklaşık 26 saat sürdü.



Lewis, eylemlerini bitirmelerinin ardından yaptığı açıklamada, oturma eylemiyle Amerikalıların haklarını savunduklarını belirterek, “Bu bir günde, bir haftada, bir ayda, bir yılda sona erecek bir mücadele değil." ifadesini kullandı.



Demokrat milletvekili, bireysel silahlanmaya karşı iki yasa tasarısının Temsilciler Meclisi'nde tartışmaya açılmasına yönelik taleplerinin ise Cumhuriyetçiler tarafından kabul edilip edilmediğine dair bir açıklamada bulunmadı.



Lewis, silahların kontrolünün sağlanmasını savunanların en sonunda kazanacaklarını ifade etti.



Milletvekillerinin eylemi sırasında Kongre oturumlarını yayınlayan kar amacı gütmeyen C-SPAN televizyonun yayınları kesilmişti. Milletvekilleri eylemlerini Priscope üzerinden kamuoyuna ulaştırırken, Cumhuriyetçiler, Demokratları “şov yapmakla" suçlamıştı.



Florida'nın Orlando kentinde 12 Haziran sabaha karşı çoğunlukla eşcinsellerin gittiği bir gece kulübünde düzenlenen silahlı saldırıda 49 kişi ölmüş, 53 kişi yaralanmıştı. Amerikan tarihinde en çok kişinin öldüğü silahlı saldırıyı düzenleyen Omar Mateen, polisle girdiği çatışmada öldürülmüştü.



Orlando saldırısının ardından silah edinmenin sınırlandırılması tartışmaları ülkede yeniden alevlenmiş, Senato'daki Demokratlar, silah satın almanın zorlaştırılması için yasal düzenleme yapılması talebiyle önceki günlerde yaklaşık 15 saat süren kürsü işgal eylemi yapmıştı.








#ABD Kongresi
#Bireysel Silahsızlanma
#Oturma eylemi
8 yıl önce