|

700 yıldır ayakta duran tek toprak: Cenne Camii

İlk kez 14'üncü yüzyılda yapılan ve 'Dünyanın topraktan yapılan en büyük yapısı' olarak bilinen Büyük Cenne Camii, sadeliği ve sağlamlığıyla asırlara meydan okuyor. İçerisindeki yüzden fazla sütunun üzerinde ayakta duran camii, her yılın bir günü bölge halkının taşıdığı çamurlarla onarılıyor.

Yeni Şafak
12:25 - 4/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 12:36 - 4/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Mali'nin Cenne (Djenne) şehrinde bulunan "Büyük Cenne Camisi" yalnız Cenne'nin değil, bütün Afrika'nın en ilginç mimarî eserlerinden birisi...
Mali'nin Cenne (Djenne) şehrinde bulunan "Büyük Cenne Camisi" yalnız Cenne'nin değil, bütün Afrika'nın en ilginç mimarî eserlerinden birisi...

1300'lü yıllardan beri ayakta.

Üstelik sadece 'çamur'dan yapılmış.

İçinde 100'den fazla sütun var.

Asırlara meydan okumayı başaran Büyük Cenne Camisi, ziyarete değer...

Mali'nin 'Djenne' şehrinde yer alıyor.

Büyük Cenne Camisi'ni, sayısı 100'den fazla olan dört köşe sütun ayakta tutuyor.

Mali'nin Cenne (Djenne) şehrinde bulunan "Büyük Cenne Camisi" yalnız Cenne'nin değil, bütün Afrika'nın en ilginç mimarî eserlerinden birisi. Tüm görkemiyle şehrin ortasında yükseliyor. Caminin ilk defa 14'üncü yüzyılda yapıldığı biliniyor.

Birkaç defa yıkılan cami, bugünkü haline 1907'deki inşa çalışmasından sonra gelmiş.

3 minaresi, 4 ana sütunu 60 metre eniyle içi ve avlularında 50 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği, tamamı topraktan inşa edilmiş caminin ayakta kalabilmesi için, bölge halkı her senenin bir günü camiyi restore ediyor. Sıvalar güçlendiriliyor ve caminin sağlamlaştırılmasına katkıda bulunuluyor.

Djenne şehrinde beton ev görmek neredeyse imkansız. Sudan-Fas mimarîsi denen ve kerpiçten yapılan evler, bütün yörede yaygın.

Çocuk ve gençlerin nehir yataklarından topladığı çamurlar, kaplarla taşınarak duvarlara sıvayacak ustalara götürülüyor.

Kerpiç caminin havalandırması yine topraktan yapılan ve 'Ladis' denilen bacalarla sağlanıyor.

'Çamur Bayramı'

Dünyanın çamurdan yapılan en büyük yapısı olan Cenne Ulu Camii, her yıl binlerce kişi tarafından çamurla kaplanıyor. Caminin onarıldığı bu güne 'Çamur Bayramı' deniyor. Çamur Bayramı, bölge halkı için özel bir günü temsil ediyor.

Sabahın erken vakitlerinden toplanan kadın, çocuk, erkek, genç ve yaşlı... Camiye yapılan yeni sıva, bölgedeki yüksek sıcaklıklar nedeniyle çok hızlı kuruyor ve cami, bir yıl sonrasına hazırlanmış oluyor...


#Mali
#Cennet Camii
6 yıl önce