|

87 bomba daha bulundu

Eşzamanlı 6 intihar saldırısında 290 kişinin öldüğü Sri Lanka diken üstünde. Ülkede dün 87 bomba düzeneği daha bulunurken sokağa çıkma yasağı uzatıldı. Saldırıların perde arkası ise aydınlatılamadı. Ancak hükümet sözcüsü “Ulusal Tevhid Cemaati” adlı yerli bir örgütü sorumlu tuttu. Hindistan istihbaratının, Sri Lanka’yı 4 Nisan’da uyardığı iddiası da kuşkuları arttırıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 23/04/2019 Salı
Güncelleme: 01:21 - 23/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Yaşanan terör saldırısında yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
Yaşanan terör saldırısında yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Sri Lanka’da önceki gün Paskalya törenlerini ve turistik tesisleri hedef alan eş zamanlı ve koordineli terör saldırılarının ardından dün de başkent Colombo’da bir minibüste bulunan bomba imha edilirken patladı. Ayrıca Colombo’da ana otobüs terminalinde polis tarafından 87 bomba düzeneği daha bulundu. Devam eden patlamalar ve bulunan bombalar nedeniyle ülkede halk diken üstünde dururken, sokağa çıkma yasağının süresi de uzatıldı. Pazar günü meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden kişi sayısı 290’a, yaralıların sayısı ise 500’ün üzerine çıktı. 23 Nisan’da “Ulusal Yas” ilan eden hükümet ise bir günlük sessizliğin ardından, saldırılarla ilgili “Ulusal Tevhid Cemaati” adlı yerli örgütü suçladı. Ne var ki üzerinden iki gün geçmesine rağmen terör saldırılarını henüz üstlenen olmadı.



Uluslararası şebeke iddiası

Hükümet, terör saldırılarından uluslararası destekli yerel militan grubunu suçladı. Yerel basındaki haberlere göre, Sağlık Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Rajitha Senaratne, yaptığı açıklamada, saldırıların sorumlusunun “Ulusal Tevhid Cemaati” adlı yerli örgüt olduğunu belirtti. Senaratne, örgütün saldırıları uluslararası bir terör şebekesinin desteğiyle gerçekleştirdiğinden şüphelenildiğini ifade etti ancak somut bir veri sunmadı. Açıklamada, “İstihbarat raporları, eylemi gerçekleştiren yerel militanların arkasında uluslararası terör şebekelerinin varlığına işaret etmektedir. Bu sebeple devlet başkanımız soruşturma konusunda yabancı ülkelerin yardımına başvuracaktır” ifadeleri yer aldı.

İstihbarat Hindistan’dan

Öte yandan, hükümetin saldırılardan önce Paskalya döneminde ülkede terör eylemi düzenlenebileceği konusunda üç kez uyarıldığı iddia edildi. Hindistan’da yayın yapan Business Television India’da yer alan haberde, Sri Lanka hükümetinin, saldırıların olabileceğine dair 4 Nisan’da bir “dost ülkenin” kendilerini uyardığını kabul ettiğini ileri sürüldü. Hint basınında çıkan haberlerde, söz konusu dost ülkenin Hindistan olduğu yorumları yapıldı. Sri Lanka Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada da saldırıların dış bağlantılarının çözülebilmesi için başka ülkelerden yardım talep edileceği kaydedildi.

7 intihar bombacısı

Adli tıp yetkilileri, olay yerinde yapılan incelemelerde söz konusu 6 saldırıyı 7 intihar bombacısının düzenlediğinin belirlendiğini ifade etti. Pazar günkü saldırıyı gerçekleştiren 7 teröristten ikisinin kimliğinin ise belirlendiği iddia edildi. Buna göre Shangri-La Oteli’ne yönelik saldırıyı gerçekleştiren kişinin Insan Seelavan olduğu ifade edildi. Cinnamon Grand Oteli’nin restoranındaki saldırının, bir gece önce otele Muhammed Azzam Muhammed adıyla yerleşen kişi tarafından düzenlendiği belirtildi. Öte yandan saldırıyla ilgili 24 kişinin gözaltında tutulduğu da açıklandı.

  • Modi’nin hedefi Pakistan
  • Öte yandan Sri Lanka’yı hedef alan terör saldırılarının gerçekleştiği gün, henüz ortada bir delil yokken, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin ülkesinde düzenlediği mitinglerde, saldırıyı Pakistan’a bağlama gayreti ve İslamabad’ı hedef alması dikkat çekti. Modi önceki gün yaptığı konuşmada, seçmenlere, “Hindistan’ı tehdit eden teröristleri kim yenebilir” sorusunu yönelterek, dolaylı yoldan Pakistan’a yüklendi. Bir başka mitingde ise Modi, direkt Pakistan’ı hedef alan cümleler kullandı. “Komşumuz Sri Lanka’da teröristler kanlı bir oyun oynadı. Masum insanları öldürdü” diyen konuşan Modi, Hindistan’ın da militanların saldırılarından zarar gördüğünü savunarak, “Hindistan artık Pakistan’ın tehditlerinden çekinme politikasını son verdi. Onlar (Pakistan) bizim nükleer silahlarımız var diyorlardı. Peki biz ne yapacağız” tehdidini savurdu. Modi’nin sözleri, Hindistan’ın Sri Lanka saldırısından önceden haberdar ve istihbaratın kaynağının da Yeni Delhi olduğuna dair şüpheyi artırdı. Hindistan’ın, Sri Lanka’daki terör saldırısını bahane ederek Pakistan’ı uluslararası alanda hedef tahtasına oturtmak istediği değerlendirildi.
  • Yetkililer uyarıları göz ardı etti
  • Sri Lanka Müslümanlar Konseyi ise yaptığı açıklamayla, ülkenin güvenlik birimlerini, daha önce “Ulusal Tevhid Cemaati”ne ilişkin uyardıklarını açıkladı. Müslümanlar Konseyi Başkan Yardımcısı Hilmi Ahmed, askeri istihbaratı, UTC ve liderlerine ilişkin üç yıl önce birçok belgeyle birlikte detaylı bilgilendirme yaparak uyardıklarını belirtti. Ahmed söz konusu uyarıya rağmen, yetkililerin konuyu gözardı ederek, herhangi bir girişimde bulunmadıklarını savundu.
  • Raporu paylaştı
  • Sri Lanka Telekomünikasyon Bakanı Harin Fernando da kişisel Twitter hesabında, Sri Lanka Emniyet Müdür Yardımcısının imzasıyla yayımlanan 11 Nisan tarihli bir istihbarat raporunun fotoğrafını paylaştı. Raporda, “Ulusal Tevhid Cemaati” adlı örgütün, Paskalya Bayramı’nda ülkedeki Katolik kiliselerine ve İngiltere Yüksek Temsilciliğine yönelik eylem hazırlığında olduğuna dair bilgilerin yer aldığı belirtildi. Fernando, yetkilileri raporu görmezden gelmekle suçladı.

#Sri Lanka
#Ulusal Tevhid Cemaati
5 yıl önce