|

AB tarafını seçti: İngiltere'yi destekliyoruz

Almanya'nın yeni Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İngiltere ve Rusya arasında yaşanan casus krizinde, AB'nin İngiltere'ye destek vereceğini açıkladı.

Yeni Şafak
13:10 - 19/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:19 - 19/03/2018 Pazartesi
Rusya Dışişleri Bakanlığı, 23 İngiliz diplomatın sınır dışı edildiğini açıklamışdı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, 23 İngiliz diplomatın sınır dışı edildiğini açıklamışdı.

Almanya'nın yeni Dışişleri Bakanı Heiko Maas açıklamasında, sinir gazı krizinde Avrupa Birliği'nin (AB) İngiltere'ye destek vereceğini söyledi. AB'nin Rusya aleyhinde herhangi bir cezai tedbiri göz önünde bulundurup bulundurmayacağı sorusu üzerine Maas, İngiltere'nin talep etmesi durumunda AB'nin konuyu tartışacağını söyledi.

  • 'AB, İngiltere'nin yanında yer alacak'
  • Almanya'nın yeni Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İngiltere ve Rusya arasında yaşanan casus krizinde, AB'nin İngiltere'ye destek vereceğini açıkladı.
Diplomatlar sınır dışı edilmişti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin, eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenmesiyle ilgili Rusya’ya yönelik “provokatif” suçlamaları nedeniyle, 23 İngiliz diplomatın istenmeyen adam ilan edildiğini ve sınır dışı edilmelerine karar verildiğini duyurmuştu.

İngiliz hükümeti de hafta ortasında, Skripal'in zehirlenmesine tepki olarak Rusya'ya yaptırım kararları alındığını, bu çerçevede 23 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

İngiltere, Skripal ile kızının zehirlenmesinde Rusya tarafından imal edildiği ileri sürülen, askeri nitelikte ve sinir sistemi üzerinde etkili bir kimyasal maddenin kullanıldığının kesinlik kazandığını duyurmuştu. Bu maddenin Sovyetler Birliği tarafından 1970'ler ve 1980'lerde geliştirilen "Novichok" adlı kimyasal grubunun üyesi olduğu belirtilmişti.

Takas edilen casus

Rus mahkemesi, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006'da Skripal'e 13 yıl hapis cezası vermişti. Dimitri Medvedev’in devlet başkanlığı döneminde affa uğrayan Skripal, 2010'da ABD’nin tutukladığı 10 Rus ajanıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da takas edilen 4 casus arasında yer almıştı.

Skripal'in daha sonra İngiltere’ye giderek ülkenin güneybatısındaki Salisbury’de düşük profilli bir yaşam sürmeye başladığı belirtilmişti.

Rusya, Skripal’in 1990’lı yıllardan itibaren bilgi sızdırdığı İngiliz dış istihbarat servisi MI6’ya, Rusya’nın Avrupa’daki casuslarının kimliklerini de ifşa ettiğini öne sürmüştü.

  • Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart Pazar günü Salisbury'de bir bankta bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulunmuştu. Tedavileri süren baba ile kızın sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu ancak
#AB
#İngiltere-Rusya krizi
6 yıl önce