|

AB Türkiye’ye ders veremez!

Türkiye’de terörle mücadele yasasını demokrasiye aykırı bularak PKK ve FETÖ’ye kalkan olan AB, Katalonya hükümet üyelerinin demir parmaklıklar arkasına gönderilmesine seyirci kaldı. Katalan lider Puigdemont’un tutuklanma kararı Belçika’ya ulaşırken Avrupa Birliği sözcüsünden bunun “İspanya’nın bir iç meselesi olduğu” açıklaması geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/11/2017 Pazar
Güncelleme: 00:35 - 5/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
AB sözcüsü kestirip attı: Tutuklamalar İspanya’nın iç meselesidir!
AB sözcüsü kestirip attı: Tutuklamalar İspanya’nın iç meselesidir!

Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve 4 bakan hakkında Avrupa çapındaki tutuklama kararı Belçika’ya ulaştı. Belçika Federal Savcı Eric Van Der Sijpt yaptığı açıklamada, “Kararı inceleyip, soruşturma hakimine vereceğiz. Bu, yarın, yarından sonraki gün, hatta pazartesi olabilir. Acelemiz yok” dedi. AB ise söz konusu gelişmeleri onaylayan sessizlilğini bozmadı. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Annika Breidthardt, gazetecilerin sorularını cevaplandırmayı reddederek “Bu, bağımsızlığına eksiksiz saygı duyduğumuz İspanya yargı makamlarının meselesedir” ifadelerini kullandı.

İKİ YÜZLÜ KÜSTAHLIK

Türkiye’de terör örgütü PKK ve FETÖ’ye karşı atılan hukuki tedbirleri demokrasiye aykırı bulan AB, Katalonya liderlerinin hapsini İspanya’nın iç meselesi olarak görüyor. Katalonya’da bağımsızlık referandumundan sonra, yaşanan protestolar, kitlesel tutuklamalar, çatışmalar ve hak ihlalleri öncesi ve sonrasında Avrupa Birliği liderleri yanı başlarında hızla gelişen krize karşı en baştan beri sessiz kaldı. İspanya’da mahkeme, 12 eski Katalan bakanının tutuklanmasına, birinin de kefaletle tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Eski Katalonya hükümetinin 14 üyesinden 9’u, Madrid’deki Ulusal Mahkemeye giderek ifade verdi. Belçika’ya kaçan eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve diğer 4 eski Katalan bakan mahkemeye gitmedi.


TERÖRE KALKAN OLDU

Terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı HDP ve FETÖ üzerinden Türkiye’ye ‘Demokrasi’ dersi vermeye kalkan AB ise, Avrupa’nın göbeğindeki tutuklamalara sesini çıkaramadı. Türkiye’nin de onaylamadığını açıkladığı Katalonya’nın bağımsızlık ilanı sonrası susan AB, PKK ile bağlantıları nedeniyle tutuklanan HDP’li milletvekillerine ve darbeci FETÖ tutuklularına destek verdi, terör örgütlerine adeta kalkan oldu. On binlerce insanın ölümüne neden olan PKK’ya sahip çıkan AB, hiçbir şiddet olayının yaşanmadığı bağımsızlık ilanı süreciyle ilgili tutuklanan Katalan kabine üyelerini ise görmezden geldi. AB, Türkiye’nin terörle mücadele yasası çıkarmasına dahi karşı çıktı.

  • Brüksel’de eylem
  • İspanya’daki Katalonya krizinin vardığı boyut Belçika’nın başkenti Brüksel’de protesto edildi. AB kurumlarının önünde toplanan yaklaşık 150 kişi, Katalan siyasilerin tutuklanmasına Avrupa’dan ses çıkmamasını eleştirdi. Göstericiler, birliğe üye ülkelerin İspanya’daki son gelişmeleri uzaktan seyretmesini kınadı. Portekizli bir gösterici, AB’nin Madrid yönetimine tepki göstermemesini utanç verici bulduğunu söyleyerek “Avrupa’nın ortasındayız ve kimsenin sesi çıkmıyor. Bu, 21. yüzyıl siyasetçilerinin zayıflığını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
#Avrupa
#Katalonya
#İspanya
6 yıl önce