|

ABD Bağdat’ı kışkırtıyor

Irak topraklarında 63 ülke askeri ve istihbarat eylemleri yürütürken Türk askerinin Irak’taki varlığını ABD de tartışıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kirby, Musul’a düzenlenecek operasyona kimlerin katılacağına Bağdat’ın karar vereceğini savundu. Kirby, “Irak’taki Türk güçleri, uluslararası koalisyonun bir parçası değil ve Başika’daki meseleyi Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gerekiyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:07 - 12/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD, Irak ve Türkiye arasında Türk askerinin Irak'taki varlığı ile ilgili devam eden tartışmada kışkırtıcı açıklamalarda bulundu. Musul'a düzenlenecek operasyona kimlerin katılacağına Bağdat'ın karar vereceğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Türkiye'nin Irak'taki uluslararası koalisyonun bir parçası olmadığını söyledi.



ABD GERİLİMİ ARTIRDI


Ankara ve Bağdat arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin açıklamalarının ardından artan gerilimi değerlendiren Kirby, “Irak'taki Türk güçleri, uluslararası koalisyonun bir parçası değil ve Başika'daki meseleyi Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gerekiyor” dedi.





TÜRKİYE DAVET ÜZERİNE GİTTİ


Türkiye'nin davet üzerine Başika'da askeri üs kurarak Iraklılara askeri eğitim verdiği gerçeğini görmezden gelen sözcü Kirby, “Irak'taki tüm uluslararası güçlerin burada Irak Hükümeti'nin izni ve koordinasyonuyla, koalisyon çatısı altında bulunması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Irak topraklarında 15 yıldır yaklaşık 63 ülke askeri ve istihbarat eylemleri yürütürken Irak Başbakanı Haydar İbadi, Musul yakınlarındaki Başika kampında bulunan Türk askerlerinin ülkeyi terk etmesini istemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da buna yanıt olarak “Irak'tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız. Önce haddini bil” demişti.





NİNOVA VE MUSUL SÜNNİLERİN KALBİDİR


Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentindeki Salahaddin Üniversitesi'nden Demografi Uzmanı Prof. Dr. Halil İsmail de Ninova vilayeti ve kent merkezi Musul'da yoğunlukla Sünni Arapların yaşadığını belirterek, şunları söyledi: “Ninova, Irak'taki Sünnilerin kalbidir. Vilayetin nüfus dağılımına bakıldığı zaman, Sünni Araplar yüzde 65, Kürt, Ezidi ve Hristiyanlar hep birlikte hesaplandığı zaman yüzde 25, Telafer'deki Şii-Sünni Türkmenler ise yüzde 10'a tekabül ediyor. Irak kurulduğu zaman 14 livadan meydana geliyordu. Bağdat'tan sonra 2'nci büyük liva yine Musul'du. Bu livanın il sınırları sadece bugünkü Ninova'dan ibaret değildi, Duhok ilini de kapsıyordu.” Ülkenin livadan vilayet sistemine geçtiği 1976'da bugünkü il sınırlarına kavuştuğunu belirten İsmail, “Musul livasının da adı Ninova vilayeti olarak değişti. Duhok ise ayrı bir vilayet olarak ilan edildi” ifadelerini kullandı.



Haşdi Vatani artık 'Ninova Bekçisi'


Irak'ta terör örgütü DEAŞ'e karşı Musullu yerel güçlerden oluşan Haşdi Vatani'nin ismi “Ninova Bekçisi” olarak değiştirildi. Ninova Bekçisi Sözcüsü Zuheyr Cuburi, yaptığı açıklamada, “Haşdi Vatani liderimiz Esil en-Nuceyfi'nin tugay komutanlarıyla yaptığı toplantıda tüm bu tugayların Musul'un kurtarma operasyonuna eğitim ve silah açısından fiili olarak hazır olduğu görüldü. Nuceyfi, bundan dolayı Haşdi Vatani ismini 'Ninova Bekçisi' olarak değiştirmeye karar verdi.” dedi.


#Bağdat
#Musul
#Türk askeri
8 yıl önce