ABD basını Ankara-Washington arasındaki anlaşmayı yazdı: Türkiye zafer kazandı

09:20, 18/10/2019, CumaG: Güncelleme: 09:51, 18/10/2019, Cuma
Diğer
ABD basını Ankara-Washington arasındaki anlaşmayı yazdı: Türkiye zafer kazandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Pence ile bir araya geldiği toplantı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Pence ve Türk ve Amerikan heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmeler uzlaşma ile sonuçlandı. Varılan mutabakatı değerlendiren Amerikan New York Times gazetesi konuya ilişkin haberinde "Türkiye için birçok açıdan zafer" olarak yorumladı.

Türkiye ile ABD arasında dün varılan anlaşma kapsamında Türkiye güney sınırını terör unsurlarından temizlemek için 9 Ekim’de başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’na 120 saat için ara verecek.

TERÖRİSTLER ÇEKİLECEK

  • Buna karşılık ise terör örgütü PKK uzantısı YPG güçleri Barış Pınarı Harekâtı’yla terörden arındırılması hedeflenen 32 kilometre derinliğindeki alandan çekilecek. Ancak Türk ordusu askerlerini Suriye’den çekmeyecek.

Çekilme tamamlandıktan sonra ise Türkiye operasyonu tamamen durduracak, ABD de Başkan Donald Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren yaptırımları geri alacak.

ANLAŞMA TÜRKİYE İÇİN ZAFER

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, “Türkiye savaşı durdurmayı kabul etti, fakat güçlerini kuzeydoğu Suriye’den çekmeyecek” başlıklı kapsamlı haberinde anlaşmanın detaylarını irdeledi.

  • “Kürt güçlerinin 2012’den itibaren Suriye hükümetinin denetimi dışında kalan Türkiye sınırı boyunca otonom bir bölge oluşturmak için Suriye iç savaşının yarattığı kaostan faydalandığını” yazan New York Times, “Onlar (terör örgütü YPG) bölgeden IŞİD’i çıkarmak üzere Amerikan güçleriyle ortaklık yaparak topraklarını geniş ölçüde büyüttü” değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP’IN İKİNCİ KEZ AŞAĞILANMASI

NYT haberinde, Ankara mutabakatına eleştirel yaklaşanların ise anlaşmayı “bir günden daha kısa bir süre içinde Trump’ın Erdoğan tarafından ikinci kez aşağılanması” olarak değerlendirdiği aktarıldı.

İlk aşağılanma olarak ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Trump’ın kendisine hitaben yazdığı ve diplomatik teamüllerle örtüşmeyen mektubu yırtıp atması olarak gösterildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mektubu yırtıp attığına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, isimsiz hükümet kaynaklarının bu yöndeki demeçleri Türk ve dünya medyasında dün yer aldı.

ABD Başkan Yardımcı Mike Pence başkanlığında Türkiye’ye gelen ve müzakerelerde hazır bulunan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Dışişleri Bakanlığı uçağıyla ülkesine dönerken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

New York Times’ın haberine göre; müzakereler sırasında dün öğleden sonra bile terör örgütü PKK uzantısı YPG güçlerine danışıldığını söyleyen Jeffrey, teröristlerin Türk ordusu tarafından öldürülmek yerine toprak kaybetmeyi tercih ettiğini ifade etti.

Bir dönem ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevinde de bulunan Jeffrey,
“YGP güçlerinin bu alanlarda kalmak istediklerine şüphe yok. Bizim değerlendirmemiz bu alanları tutabilecek askeri güçleri olmadığı yönündedir”
dedi.

Jeffrey, Türk yetkililerin, YPG sınır bölgelerinden çekildikten sonra Suriye’de kalmak gibi bir niyetlerinin olmadığını da sözlerine ekledi.



Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026