|

ABD Kongresi’den paralele inceleme

ABD Kongresi’nin üyesi Raul Grijalva, ABD Eğitim Bakanı Arne Duncan’a mektup göndererek, Paralel Yapı ile bağlantılı okullar hakkında yürütülen soruşturmalarla ilgili rapor talep etti.

Yeni Şafak
04:00 - 15/11/2015 Pazar
Güncelleme: 23:39 - 14/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Raul Grijalva, Eğitim Bakanı Arne Duncan'a mektup yazarak, Illınois, Ohio ve Indiana eyaletlerinde Paralel Yapı ile bağlantılı olduğu belirtilen “Concept Charter Schools” adlı şirket tarafından kontrol edilen 19 charter okul hakkında yürütülen soruşturmalarda Eğitim Bakanlığı'nın dahli konusunda rapor istedi. Aynı kuruluşla bağlantılı Arizona eyaletinin Tucson kentinde de bazı okulların aynı kuruluşla bağlantılı olduğuna dair medyada çıkan haberleri hatırlatan Grijalva, ABD Temsilciler Meclisi'nin Erken Çocukluk, İlköğretim ve Ortaöğretim Alt Komitesi üyesi olması nedeniyle Amerikalı mükelleflerden toplanan vergilerle finanse edilen charter okullarla özel olarak ilgilendiğini bildirdi.



EMİN OLMAK İSTİYOR


Arizona'yı temsil eden Raul Grijalva, mektubunda, “Bu okullarda federal fonların kötüye kullanılmadığından emin olmak konusunda bir yükümlülüğümüz bulunduğuna inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu. Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Haziran 2014'te bu okullara baskın yaparak Concept Charter Schools adlı şirketin yöneticilerinin mali ve idari kayıtlarını araştırdığını hatırlatan Grijalva, baskınlarda 48 kutu dolusu evrak toplandığını, Concept adlı şirketin ABD genelindeki okullarda internet kullanımı ve iletişim imkanlarının geliştirilmesini hedefleyen E-Rate adlı programı nasıl kullandığına dair federal makamların soruşturma yürüttüğünü ifade etti.



FEDERAL SORUŞTURMA VAR


Grijalva, şöyle devam etti: “FBI, baskınların sadece beyaz yakalılarla ilgili devam eden bir suç davası hakkında olduğunu söylese de basındaki haberler, bunların, muhbirlerin yaptığı şikayetlerle ilgili yıllardır süren federal soruşturmanın bir son noktası olduğuna işaret ediyor. Buna ek olarak, birçok eyalet bahsi geçen charter okullar ağının alt sözleşme uygulamaları hakkında da soruşturmalar başlattı. Son olarak 2015 tarihli bir California Eyalet Denetleme Bürosu raporu, soruşturma dahilindeki belli charter okullarının 225 tedarikçi işleminin incelenmesinin ardından, harcamaların yüzde 23'ünün 'kesin yetki' ya da 'işlem için yeterli destek gerekliliğini' karşılamadığını ortaya koydu.”



130'DAN FAZLA OKUL VAR


Mektubunda, “Bu charter okullar ağını işleten aynı kuruluş 25'ten fazla eyalette 130'dan fazla okulu da işletmektedir” ifadesini kullanan Grijalva, “Bu okulların tedarik uygulamalarına yönelik diğer soruşturmalar içinde bu soruşturma okulların E-Rate fonlarını kullanımına özel olarak odaklanmış görünüyor. Vergi mükellefleri E-Rate fonlarının doğru şekilde harcanması ve mevcut ihale ve tedarik yöntemlerinin takip edildiğini bilmeye hakkı vardır” yorumunu yaptı.



Akıl sağlığı araştırılsın


Yazar Selim Çoraklı, ''Gülen'in Ağlattığı Müslümanlar'' adlı kitabında kişilik haklarına saldırıda bulunduğu ve iftira attığı iddiasıyla aleyhine tazminat davası açan Fetullah Gülen'in akıl sağlığı ve cezai ehliyetinin olup olmadığının araştırılmasını istedi. Mahkemeye dilekçe sunan Çoraklı, Gülen hakkında çıkan haberlere göre, “akıl sağlığının yerinde olmadığı, tipik paranoya belirtileri gösterdiğinin” iddia edildiğini belirtti. Gülen'in akıl sağlığı ve cezai ehliyetinin olup olmadığının tespiti için adli tıpa sevk edilmesi istenen dilekçede, bu hususta şahit olarak psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yazar Süleyman Yeşilyurt, tarihçi Kadir Mısıroğlu, yazar Latif Erdoğan, yazar Elif Çakır ve Münip Erdem'in dinlenilmesi talep edildi.



#ABD Temsilciler Meclisi
#Raul Grijalva
#paralel yapı
#fethullah gülen
#Selim Çoraklı
8 yıl önce