ABD'den Filistin kararı: Kudüs'teki konsolosluk yeniden açılacak

18:52, 25/05/2021, SalıG: Güncelleme: 19:42, 25/05/2021, Salı
AA
ABD'den Filistin kararı: Kudüs'teki konsolosluk yeniden açılacak
Arşiv

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Filistin ile ilişkilerine bakan Kudüs'teki konsolosluğun yeniden açılacağını duyurdu. ABD yönetimi, 2019 yılında Kudüs Başkonsolosluğunun Kudüs Büyükelçiliğiyle birleştirildiği duyurmuş, eski konsolosluk binasının İsrail için hizmet vereceğini açıklamıştı.


İşgal altındaki Filistin'e resmi ziyarette bulunan Blinken, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

Blinken, Abbas ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin Gazze Şeridi'ne 5,5 milyon dolarlık acil mali yardım, uluslararası yardım kuruluşlarına da 32 milyon dolarlık destek sağlayacağını belirtti.

"Konsolosluğu yeniden açacağız"

"İsrail ile Filistinliler arasında daha fazla şiddete yol açan her türlü tek taraflı uygulamaya karşı çıkmaya devam edeceğiz."
diyen Blinken, ülkesinin Filistin ile ilişkilerine bakan Kudüs Başkonsolosluğunun yeniden açılacağını duyurdu.

Tel Aviv'den Ramallah'a geçen Blinken, Orta Doğu turunun ilk durağı İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmüştü.

Ramallah ziyaretinin ardından Kahire'ye geçmesi beklenen Blinken, burada Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile görüşecek. Blinken, Orta Doğu turunun son durağı Amman'da da Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi ile bir araya gelecek.

Kudüs Başkonsolosluğunun kapatılması süreci

ABD yönetiminden, 4 Mart 2019'da yapılan açıklamada, Filistinlilere hizmet veren Kudüs Başkonsolosluğunun Kudüs Büyükelçiliğiyle birleştirildiği duyurulmuştu.

Söz konusu adımın, "Bakan Pompeo'nun 18 Ekim 2018'de iki misyon ile ekiplerin birleştirileceğine yönelik duyurusu üzerine atıldığı" belirtilen açıklamada, tüm diplomatik işlerin artık Kudüs'ten yürütüleceği ifade edilmişti.

Washington yönetimi ayrıca "ABD'nin Kudüs'teki İsrail Büyükelçiliğinin" ek binası haline getirilen eski konsolosluk yerleşkesi içerisinde "Filistin İşleri Birimi" adını verilen bir birim kurarak, Gazze ve Batı Şeria'daki işlerin bu birim tarafından yürütüleceğini duyurmuştu.

ABD Büyükelçiliğinin internet sitesinde yer alan bilgilerde de ABD'nin Kudüs'teki diplomatik temsilinin 1844'te kurulduğu, 1928'de konsolosluk olarak tanımlandığı, Mart 2019'da ise İsrail Büyükelçiliği ile birleştirildiği belirtilmişti.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026