|

ABD’den Kudüs tahriki

ABD'nin geçen Aralık'ta Trump'ın açıklamasıyla başlattığı Kudüs tahriki son aşamaya geldi. İsrail, ABD Büyükelçiliği'nin Mayıs ayında Kudüs'e taşınacağını duyurdu. ABD Dışişleri de açıklamayı doğruladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:16 - 24/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD, Kudüs konusundaki illegal kararında diretiyor.
ABD, Kudüs konusundaki illegal kararında diretiyor.

ABD Ortadoğu’yu karıştıran Kudüs provokasyonuna devam ediyor. İsrail Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, ABD yönetiminin aldığı büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını, İsrail’in kuruluşunun açıklandığı gün olan 14 Mayıs tarihinde hayata geçireceğini açıkladı.

AMONA YERLEŞİMİNDE AÇILMASI PLANLANDI

Katz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımında, “ABD Başkanı Donald Trump’ı, ülkesinin İsrail büyükelçiliğini, İsrail’in kuruluşunun 70. yıl dönümünde başkentimize taşıma kararından dolayı tebrik ediyorum. Bundan daha büyük hediye yok. En adil ve en doğru hamle. Teşekkürler dost.” ifadelerine yer verdi.

ABD yönetimi de İsrail’in açıklamasını doğrulayarak, büyükelçiliğin mayıs ayı içinde Kudüs'e taşınacağını ve ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman'ın yeni binada çalışmaya başlayacağını açıkladı. İsrail’in Haaretz gazetesine konuşan bir ABD yetkilisi ise elçiliğin Kudüs’teki Amona Yahudi yerleşiminde açılacağını belirtti. Amona’da halihazırda ABD konsolosluğu bulunuyor. ABD Başkanı Trump geçtiğimi Aralık'ta bütün dünyada tepki çeken, “Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv’deki büyükelçiliğimizin Kudüs’e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim” açıklaması yapmıştı.

  • Filistin öfkeli
  • ABD Büyükelçiliği’nin 14 Mayıs’ta taşınma kararına Filistinli liderlerden sert tepki geldi. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Rudeyne, tek taraflı adımlarla kimsenin meşruiyet kazanamayacağını vurguladı. FKÖ Genel Sekreteri Saib Ureykat ise ABD Başkanı Trump ve ekibini artık "sorunun bir parçası" olarak gördüklerini söyledi. Ureykat, açıklamasında "ABD'nin uluslararası yasaları çiğneme, iki devletli çözümü yok etme, Filistin halkının yanı sıra tüm Arap, Müslüman ve Hristiyan dünyasını kışkırtma konusundaki kararlığını gösteriyor." ifadelerine yer verdi. Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu da büyükelçiliğin taşınmasının Kudüs'ün tarihi statüsünü ve kimliğini de değiştirmeyeceğini kaydederek “Bu adımın atılması durumunda bölge, işgalci İsrail'in yüzüne patlayacak” dedi.

#ABD
#Filistin
#Kudüs
#İsrail
6 yıl önce