|

ABD'ye CIA için özel savcı çağrısı

İnsan Hakları kuruluşları, ABD Adalet Bakanı Lynch’e yazdıkları mektupta CIA'ye işkence konusunda soruşturma açılması için özel savcı atamasını istedi

Yeni Şafak
22:46 - 23/06/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 20:06 - 23/06/2015 الثلاثاء
AA

İnsan Hakları kuruluşları, ABD Adalet Bakanı'na yazdıkları ortak mektupta, Merkezi Haber Alma Teşkilatının (CIA) 11 Eylül saldırılarından sonra terör şüphelilerine uyguladığı işkenceyi soruşturacak özel savcı ataması çağrısı yaptı.



Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch'e gönderdikleri "İşkence için Özel Savcı Atama Talebi" konulu mektupta, gözaltı ve sert sorgu yöntemlerinden ötürü CIA'in soruşturulması özel bir savcı atanmasını istedi.



Özel savcı talebini içeren 111 bin 788 kişinin imzaladığı dilekçenin de eklendiği mektupta, Senato İstihbarat Komitesinin Demokrat Partili üyelerinin CIA'le ilgili raporundan aylar sonra Adalet Bakanlığının daha fazla sessiz kalamayacağı vurgulandı.



ACLU İcra Direktörü Anthony Romero, Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty ve HRW İcra Direktörü Kenneth Roth'un imzaladığı mektupta, Adalet Bakanlığının Guantanmo'da gözaltında bulunanlarla mülakat yapmadığı belirtildi. Mektupta, atanacak yeni savcının gözaltındakilere karşı "işkence teknikleri, cinayet, komplo, ve cinsel taciz gibi ciddi federal suçları"nı ve denizaşırı tutukevi ağını yeniden soruşturması talep edildi.



İşkenceler, Barack Obama'nın Başkanlığı Başkan George W. Bush'tan devralmasının ardından sona erdi.



Eski Adalet Bakanı Eric Holder, 2009'da feshedilmiş programın bazı yönlerini araştırmak için John Durham'ı atadı. Suçlama ve davayla sonuçlanmayan soruşturmanın kapsamının çok sınırlı yapıldığı ileri sürüldü.



Dönemin ABD Başkanı George W. Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney, CIA'nın "gelişmiş sorgulama" tekniklerinin yasal olduğunu iddia ederken, Bush programda yer alan görevlileri "Amerika'yı korumaya çalışan vatanseverler" olarak değerlendirdi. Programda görev yapan ve gelişmiş sorgulama tekniklerinden sorumlu bazı CIA mensupları hala kurumda üst pozisyonlarda bulunuyor.



Senato komisyonunun 9 Aralık 2014'te 6 bin sayfalık işkence raporunun kamuya açıklanan 528 sayfalık özet bölümünde, CIA'nın terör şüphelilerine "cinayet, komplo, ve cinsel taciz" dışında, "makattan yemek ve su verme, böcek dolu kutuya hapsetme, üzerilerine işeme ve dışkılarını yapmaya zorlama" gibi çok sayıda işkence yöntemi uygulandığı belirtildi.

#İnsan Hakları
#işkence
#HRW
#Amnesty International
#ACLU
٪d سنوات قبل