|

A'dan Z'ye ABD ara seçimleri

ABD'de milyonlarca seçmen sandık başında. Oy verme işleminin başladığı ara seçimler ABD'de 2 yılda bir yapılıyor. Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin seçileceği oylama tam olarak ne şekilde gerçekleştiriliyor?

Yeni Şafak
17:21 - 6/11/2018 Tuesday
Güncelleme: 17:50 - 6/11/2018 Tuesday
Yeni Şafak
ABD'de oy verme işlemi başladı.
ABD'de oy verme işlemi başladı.

Bugün ABD ara seçimler için sandık başında.

Ara seçimler, ABD'de 2 yılda bir yapılıyor. Başkanlık seçimleri ise ABD'de 4 yılda bir yapılıyor. Son başkanlık seçimleri, 8 Kasım 2016'da gerçekleştirilmiş ve en güçlü adaylar Demokratlardan Hillary Clinton Cumhuriyetçilerden ise Donald Trump olmuştu. Trump'ın kazandığı seçimlerden bu yana 2 yıl geçti.

Ara seçimlerde, Temsilciler Meclisi üyeleri 2 yıl, Senato üyeleri ise 6 yıl için seçiliyor.

ABD'de son yılların en önemli ara seçimi olarak görülen Kongre ara seçimleri için birçok doğu eyaletinde yerel saatle 06.00'da oy verme işlemi başladı.



Eyaletlere göre farklılık gösterse de birçok eyalette seçmenler yerel saatle 20.00'ye kadar oy kullanabilecek.

Şu anda Temsilciler Meclisinde 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekil görev yapıyor. 5 koltuk ise farklı sebeplerle boş.

Son anketlere göre, Temsilciler Meclisinde Demokratların en az 202, Cumhuriyetçilerin ise en az 195 sandalyeyi garantilediği tahmin ediliyor. 38 sandalye için ise kıyasıya yarış sürüyor.

Bu tahminlerin gerçekleşmesi durumunda Temsilciler Meclisindeki çoğunluğu ele geçirecek olan Demokratlar, 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerine giden süreçte Trump'ın işini zorlaştırabilir.


Cumhuriyetçilerin 51, Demokratların 49 üyesinin olduğu 100 sandalyeli Senatoda ise anketlere göre, Cumhuriyetçiler ağırlıklarını koruyacak.

Hem Senatoyu hem de Temsilciler Meclisini Cumhuriyetçilerin kazanması halinde ise Trump'ın ciddi şekilde rahatlayacağı ve 2020 seçimlerine daha güçlü gireceği vurgulanıyor.

Valilik ve eyalet meclisi seçimleri

Diğer yandan Kongrenin yanı sıra ABD'nin 36 eyaletinin valisi de bugünkü seçimlerde yeniden belirlenecek.

Valilik seçimlerinde şu ana kadarki anketlerde Cumhuriyetçiler 17, Demokratlar ise 10 eyalette önde gözüküyor. 9 eyalette ise yarışın yakın seyrettiği belirtiliyor. Özellikle Florida, Michigan, Iowa ve Ohio gibi eyaletlerdeki valilik seçimlerinin sonuçları merakla bekleniyor.

#ABD ara seçimleri
#Trump
#Demokratlar
#Cumhuriyetçiler
5 years ago