|

Adım Muhammed olduğu için mi Obama!

Darbe karşıtı gösterilere katıldığı için tutuklanan ve Mısır'daki cunta yönetiminin hapishanelerde uyguladığı insanlık dışı muamelelere dikkat çekmek için açlık grevine başlayan Amerikan vatandaşı Muhammed Soltan, açlık grevinin yüzüncü gününde yayınlanan ve nerede çekildiği bilinmeyen bir video ile Obama'ya ve ABD'li yetkililere seslendi. Soltan, "Adım Muhammed olduğu için mi beni kurtarmıyorsunuz" diye sordu.

Nuriye Çakmak
00:00 - 28/05/2014 Çarşamba
Güncelleme: 20:06 - 7/09/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Ohio Devlet Üniversitesinde ekonomi eğitimi alan ve derece ile mezun olan Muhammed Soltan, 14 yıldan bu yana ailesiyle birlikte Amerika'da yaşıyordu. Babası Mısır'ın önde gelen ilim adamlarından olan Soltan, Rabia Meydanındaki darbe karşıtı eylemlerde Esma Biltaci ve diğer İhvan liderlerinin çocuklarının kasten öldürüldüğü gün kolundan vurulmuş ve yaralı olarak tutuklanmıştı. Soltan, teröristlik, örgüt kuruculuğu ve üyeliği, silahlı militanlık gibi altı ayrı ithamla suçlanıyor.


ABD vatandaşı Soltan, hapishanede gördüğü işkencelerden ötürü Obama'ya bir mektup yazmış ancak hiçbir cevap alamamıştı. Ocak ayından bu yana açlık grevini sürdüren Soltan, Mayıs ayının başında açlık grevinin 102'inci gününde hastaneye kaldırılmıştı. Çekilen amatör video görüntüsü aracılığıyla Obama'ya seslenen Soltan, CNN dahil birçok uluslararası medyada kendine yer buldu.


Videodaki açıklamalarında, "Obama'nın başkan olması ABD'de demokrasinin var olduğuna dair umutlarımız canlandırmıştı ancak altı aydır hapiste olan ve özgürlüğü elinden alınmış bir ABD vatandaşı olarak şu an aynı şeyleri düşünemiyorum" diyor.



"Özgür olmamın bedelini hayatımla ödeyeceksem
..."

Tutuklanmasının tam bir insan hakları ihlali olduğunun altını çizen Soltan, "Meşru hakkımı kullanarak demokrasi için katıldığım gösterilerin ve yaptığım eylemlerin başkan Obama tarafından desteklendiğini düşünüyordum" diyerek Obama'ya ve ABD Hükümetine şöyle sesleniyor:


"Şimdi ABD hükümetine sesleniyorum benim hayatımın sizin için bir değeri yok mu, benim hayatımın değersiz olması tüm ABD vatandaşlarının değersiz olduğunu mu gösterir yoksa bunlar sadece adım Muhammed olduğu için mi? Benimle birlikte tutuklanan sarı saçlı ve mavi gözlü bir ABD'li arkadaşım sizin tarafınızdan kurtarıldı. Çok iyi bağlantıları olan zengin bir babam olmadığı için mi ben buradayım? Ya da babam uluslararası İslami kurumlarda görev yapan Salah Soltan olduğu için mi burada tutuluyorum? Özgür olmamın bedelini hayatımla ödeyeceksem, bunu önce Allah sonra vatanım Mısır için yaparım."


#Muhammet Soltan
#Mısır
#Obama
10 yıl önce