|

Alman Federal Yargıtay Başsavcısı: Henüz son söz söylenmedi

Almanya tarihinin en büyük davasında yargı süreci büyük bir hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Almanya'nın Neonazilere, ırkçılara, faşistlere karşı hesap sormadığı ve adaletin işlemediği bu dava sürecinde ortaya çıkmış oldu.

Yeni Şafak ve
12:38 - 13/07/2018 Cuma
Güncelleme: 13:09 - 13/07/2018 Cuma
AA
Dava kararını 'Bu son değil' yazılı pankartlarla protesto eden göstericiler
Dava kararını 'Bu son değil' yazılı pankartlarla protesto eden göstericiler

Gerek kurban yakınları gerekse Almanya’da yaşayan Türk kamuoyu, ırkçılığın nasıl korkunç bir seviyeye ulaşabildiğinin en önemli kanıtı olan bu cinayetlerde sonuca ulaşıldı.

Sanıklardan Emminger terör örgütüne yardım ve yataklıktan 2,5 yıl ceza alırken Holger Gerlach ve Carsten Schulz ise 3 yıl ceza aldı.

Almanya Federal Yargıtay Başsavcısı Peter Frank, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının sona ermesine ilişkin, ''Yüksek Eyalet Mahkemesinin kararı bizim için son değil'' dedi.

'NSU davası kararı tatmin edici olmaktan uzaktır'

Peter Frank Frankfurter Allgemeine gazetesine yaptığı açıklamada, hala cevapsız kalan, örneğin yardım ve yataklık yapan daha başka kimlerin olduğu, sanıkların silahlarla neyi amaçladıkları gibi sorular olduğuna dikkati çekerek, ''Bu nedenle tüm yeni izleri ve ipuçlarını takip edeceğiz. Burada gerçekçi olup yanlış sözler verilmemeli.'' ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NSU davasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:


"Biz dosyayı kapatmayacağız"

Başsavcı Frank, davanın sona erdiğinin hatırlatılması üzerine, ''Ama yine de biz dosyayı kapatmayacağız. Eyalet Yüksek Mahkemesinin kararı bizim için bir son değil.'' değerlendirmesinde bulundu.

Medya ve siyasetin soruşturmalara olan ilgilerinin hayli yüksek olmasının doğal olduğunu kaydeden Başsavcı Frank, kolluk kuvvetleri ve güvenlik makamlarının, NSU'nun cinayet serisinin ardındaki ırkçı güdüyü yıllardır fark edememesinin derin izler bıraktığını ve güven kaybolmasına yol açtığını vurguladı.

Frank bu nedenle NSU örgütünün gün yüzüne çıktığı gün olan 4 Kasım 2011'in savcılık için hala soruşturulması gereken bir görev olduğunu belirtti.


#Almanya
#Neonazi
#NSU
6 yıl önce