|

Almanya bugün Merkel'in halefini seçiyor

Şansölye Angela Merkel’in 16 yıl süren görevini bırakacağını açıklaması sonrası Avrupa için bir devir kapanırken Almanlar, 20’nci federal hükûmeti belirlemek ve başbakanlarını seçmek üzere bugün sandık başına gidiyor.

Haber Merkezi
02:33 - 26/09/2021 Pazar
Güncelleme: 02:35 - 26/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

83 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 60 milyon 400 bin Alman vatandaşı, 85 bin sandıkta oy kullanacak. Almanya’da yaşayan ancak Alman vatandaşı olmayan 11,4 milyon kişinin ise oy kullanma hakkı bulunmuyor.

3 PARTİ ÖNE ÇIKIYOR

SPD, yapılacak seçimde 14 kişi ile en çok Türk kökenli milletvekili adayı gösteren parti oldu. Türk kökenli adayın en fazla bulunduğu ikinci parti olan Sol Parti’ninse 12 Türk adayı var. Yeşiller’in Türk kökenli aday sayısı 5 iken, Merkel’in partisi CDU’da 3 Türkiye kökenli vekil aday seçimde mücadele ediyor. Öte yandan Almanya’da yapılan son anketlere göre, koalisyon hükûmeti için üç partinin ismi öne çıkıyor. Merkel’in de desteklediği CDU-CSU, “Türkler’in Armin’i” lakaplı Armin Laschet ile seçmenin karşısına çıkıyor. Almanya’nın Maliye Bakanı Olaf Scholz SPD’nin adayı olurken, Yeşiller’in adayı 41 yaşındaki Annalena Baerbock. Anketlerde herhangi bir parti çoğunluğu sağlayamadığı için koalisyon hükûmetinin kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.

#​​Şansölye Angela Merkel
#Almanya
#Seçim
#Armin Laschet
#Olaf Scholz
#Annalena Baerbock
3 yıl önce