|

Almanya ile ilişkiler ciddi şekilde etkilenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mevkidaşı Kenyatta ile ortak basın açıklaması düzenledi. Alman parlamentosu 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelemesini değerlendiren Erdoğan, "Alınan karar Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi şekilde etkileyecek" dedi.

Yeni Şafak
14:38 - 2/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 15:22 - 2/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mevkidaşı Kenyatta ile ortak basın açıklaması düzenledi.



Açıklamadan başlıklar ise şöyle;



Cumhurbaşkanı Kenyatta; "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kenya Türkiye iş formunda iş adamlarımızla ilişkilerimizi nasıl artıracağımıza dair fikirlerimizi paylaşacağız. Hangi alanlarda iş birliği yapabileceğimizi görüştük. Alt yapı, sulama gibi konularda işbirliği yapacağız. Kenya'da yaşayan mülteciler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Ayrıca ilişkilerin daha da derinleştirilmesi için imzalanan anlaşmalar oldu. Anlaşmaların hızlıca ilerlemesi için bizler anlaşmaların gözlemcisi olacağız. Davetimizi kabul ederek geldikleri için Kenya'ya geldikleri için teşekkür ediyorum. Kenya'da kendinizi evinizdesiniz" dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dün Uganda'daydık, bugün Kenya'dayız. Görüşmelerde verimli sonuçlara ulaştığımızı düşünüyoruz.


Özellikle Kenya ile Afrika'daki stratejik ortaklığımızı kuvvetlendirelim talebindeyim. 1 Haziran Madagaraka özgürlük günü vesilesiyle Kenya halkına tebriklerimi sunuyorum. Kenya bölgesinin refahı için yükselen bölgesindeki öncü ülkelerden. Kenya ile ilişkilerimizi daha da ileri götürmeye çalışacağız"



Kenya'nın yanındayız


"Öncelikle şu noktanın altını çizmek isterim Doğu Afrika'nın istikrarı Türkiye için hayati öneme sahiptir."



"35 yıldır bizler terör örgütüyle bir mücadeleni içerisindeyiz. Terörün acısını bilen bir ülke olarak her zaman Kenya'nın yanındayız.Bu alanda işbirliğini artırmaya hazırız.



Geçen hafta BM ile gerçekleştirdiğimiz insani zirve ile çok önemlidir. Göreceğiz sözler ne kadar yerine gelecek. Zengin Avrupa ülkeleri rahatlarından ödün vermek istemiyor. Milyonlarca insanın dramına sessiz kalıyorlar. Bunun adı çifte standarttır, adaletsizdir"



"Suriye'nin Kuzeyin'de güvenli bölge oluşturulmasını istedik. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderleriyle Suriyeli mültecilerin konusunu görüştük. Birlikte güvenli bölge ilan edelim. Bu insanları çadırlardan kurtaralım Akdeniz'de Ege'de boğulmaktan kurtaralım. Hepsi şunu söyledi güzel ama bunu nasıl koruyacağı<ç Kıbrıs'ı ikiye böldünüz yeşil alan ilan ettiniz. Orada nasıl yaptıysanız burada da yaparız. Dert başka. Bu dünyada adalet bilelim sadece 5 ülkeye değil bütün dünyaya lazım"



"Türkiye Kenya ile çalışmaya tecrübelerini paylaşmaya hazırdır. İkili ticaret hacmimizi 144 milyon dolar. 135 iş adamı ile geldik. Ben bugün sayın başkana bir teklife bulundum. Önümüze bir hedef koyalım ticaret hacmimizi 1 milyon dolara çıkaralım. İş adamlarımızın atacağı adımları heyecanla bekliyorum Bizde güzel bir söz var hayırlı işlerde acele ediniz. Gerekli raylı sistem de gerek sağlık alanında enerji alanında birçok adımı birlikte atabiliriz.



TİKA önemli işlere imza atıyor


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "THY dünya çapında en çok ulaşan firmadır. Aynı şekilde Kenya içinde böyle adımlar atması mümkündür. Bu Türkiye ile Kenya halkının kaynaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca TİKA'nın Nairobi'de bulunan merkezde eğitimi, sağlık kadın ve çocukların eğitimi konusunda önemli işlere imza atmaktadır".



"Ziyaretimin ilişkilerimiz için bir dönüm noktası olmasını diliyorum"



Alınan karar Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi şekilde etkileyecek


"Az önce sayın başbakanla da görüştük. İlk adımımız Büyükelçiyi Türkiye'ye çağırıyoruz. Alman Parlementosu'nun aldığı karar Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi şekilde etkileyen bir karardır. Döndükten sonra görüşeceğiz atmamız gereken konuları konuşacağız. Büyükelçinin gelişi, görüşme metinleri değerlendirilerek nihai karar verilecektir".




Somali'den gelen yeniden yerleştirilmesi konusunda Türkiye'nin spesifik katkısı ne olacaktır?



Bize ağırlıkta gelen mülteci Suriye'lidir. Somali'den daha çok bize eğitim için geliyorlar. Avrupa'dan gelecekler konusunda Suriye ve Irak'tan gelen 3 milyon sığınmacıları geri kapıları kapanmaz.









#Recep Tayyip Erdoğan
#Kenya
8 yıl önce