|

Almanya'daki Filistinlilerden Balfour protestosu

Almanya'daki Filistinliler, Balfour Deklarasyonu'nu protesto etti. Berlin'in Platz Meydanı'nda toplanan göstericiler '100 yıl Balfour Deklarasyonu ve Filistin halkının trajedisi sürüyor' ifadelerinin yazılı olduğu pankartlar ile Filistin bayrakları taşıdı.

Yeni Şafak
20:25 - 2/11/2017 Thursday
Güncelleme: 20:37 - 2/11/2017 Thursday
AA
Berlin'in Platz Meydanı'nda toplanan Filistinliler, Balfour Deklerasyonunu protesto etti.
Berlin'in Platz Meydanı'nda toplanan Filistinliler, Balfour Deklerasyonunu protesto etti.

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan Balfour Deklarasyonu, 100. yılında protesto edildi.

"Berlin Ulusal Filistin Çalışma Komisyonu" tarafından düzenlenen gösteride, bir grup Filistinli, İngiltere'nin Berlin Büyükelçiliğinin yakınındaki Brandenburg Kapısı'nın önündeki Pariser Platz Meydanı'nda toplandı.

Göstericiler, "100 yıl Balfour Deklarasyonu - Sahip olmayanlardan, bunu hak etmeyen kişilere verilen söz" ve "100 yıl Balfour Deklarasyonu ve Filistin halkının trajedisi sürüyor" ifadelerinin yazılı olduğu pankartlar ile Filistin bayrakları taşıdı.

Daha sonra gruptan 3 kişi İngiltere'nin Berlin Büyükelçiliğine giderek mektup verdi.

Grubun temsilcisi Dr. Moanes Al-Abyad, burada yaptığı açıklamada, mektupta, Filistin halkının zor durumunu anlattıklarını belirterek, İngiltere hükümetinin Belfour Deklarasyonu'ndan dolayı Filistin halkından özür dilemesini talep ettiklerini söyledi.

İngiltere'de 7 Kasım'da yapılacak kutlamanın iptal edilmesini de istediklerini vurgulayan Al-Abyad, İngiltere'nin Belfour Deklarasyonunu telafi etmesi için BM kararlarının uygulanması konusunda önemli rol oynayabileceğini belirttiklerini ifade etti.

Balfour Deklarasyonu

Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour, bu desteği Siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti.

Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin topraklarında İsrail "vatanı" oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.

#Balfour Deklarasyonu
#Berlin
#Almanya
6 years ago
default-profile-img