|

Merkel'in muhtemel varisi: Merkel'e vefalıyım

Almanya'nın Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanlığını 18 yıl boyunca yürüten Angela Merkel'in koltuğuna Friedrich Merz talip olmuştu. Merz konuya ilişkin 'Merkel ile aramdaki ilişki her zaman adil ve vefalı olmuştur' dedi.

Yeni Şafak
11:14 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 12:21 - 10/11/2018 Cumartesi
Friedrich Merz ve Angela Merkel
Friedrich Merz ve Angela Merkel

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Merkel’in genel başkanlık için yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından eski milletvekili Merz, Hamburg’da 8 Aralık’ta yapılacak CDU Genel Kurulunda bu görev için aday olacağını söylemişti.

  • Merz, Alman 'Rheinische Post' gazetesine verdiği mülakatta Angela Merkel'e tam destek sözü verdi. '
    Angela ile aramdaki ilişki her zaman adil ve vefalı olmuştur
    ' diyen başkan adayı ırkçı parti Almanya için Alternatif (AfD) ile de arasına keskin bir çizgi koydu.
  • '
    Demokrasinin temel prensiplerine olan inancımdan dolayı, Irkçılık yaparak toplumu nefrete sürükleyen bir partiyle aramda asla ilişki olamaz
    '
Üç aday yarışıyor

Hristiyan Birlik Partisi başkanı Angela Merkel'İn yerine talip olan üç aday var. CDU’nun muhafazakâr isimlerinden Federal Sağlık Bakanı 38 yaşındaki Jens Spahn ve Merkel başbakan olduğunda siyasete veda eden, CDU’nun eski grup başkanı ve koyu muhafazakar kanadın temsilcisi Friedrich Merz hemen adaylıklarını açıklarken, Merkel’in arzuladığı ismin ise CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer olduğu biliniyor.

Kramp-Karrenbauer, mülteci sayısının sınırlanmasını isteyen ve çifte vatandaşlığa karşı çıkan diğer iki isme kıyasla başta göç olmak üzere bir çok konuda Merkel gibi liberal görüşlere sahip.

Merkel’in halefini belirleyecek CDU kurultayı aralık ayında yapılacak. Berlin’deki siyasi çevreler, bir süredir Merkel’in Avrupa Komisyonu başkanlığı görevini üstlenmeyi planladığını iddia ediyordu. 2019'da görev süresi dolacak olan Avrupa Komisyonu Baskanı Jean-Claude Juncker'in yerine geçmeyi arzuladığı öne sürülen Merkel’in bu görevi üstlenebilmesi için başbakanlıktan daha önce ayrılması gerekiyor.

#Friedrich Merz
#Angela Merkel
#CDU
5 yıl önce