|

AP'de 2 grup 'Türkiye ile ilişkiler dondurulsun' dedi

Avrupa Parlamentosu, bugün Türkiye ile yapılan müzakerelerin durdururup durdurulmamasını oyluyor. Birçok Avrupalı liderin "Kaybımız olur" görüşünü savunduğu müzakereler için AP'deki 2 büyük grup "Müzakereler dondurulsun" dedi. Parlamento'da yapılan oylama, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı 57 yıldır gösterdiği ikircikli tavrı akıllara getirdi. 1959'da başlayan ilişkiler, 'sonu gelmeyen müzakereler' halinde devam ederken, AB son olarak verdiği 'vize muafiyeti' sözünü de tutmadı.

Yeni Şafak
08:36 - 23/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:12 - 23/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
Avrupa Parlamentosu
Avrupa Parlamentosu

Avrupa Parlamentosu'ndaki iki büyük siyasi grubun liderleri Türkiye ile süren üyelik müzakerelerinin dondurulmasını istediler.



Parlamentonun en büyük fraksiyonu olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nin lideri Manfred Weber, dün yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye mesajımız çok açıktır: katılım müzakereleri derhal dondurulmalıdır" dedi.



Weber, Türkiye'nin AP karşısındaki tutumuna şaşırdığını belirterek, "Türkiye'nin Çin ve Rusya'ya yönünü çevirmesi şaşırtıcı" ifadelerini kullandı.



Sosyalist grup lideri Gianni Pitella da benzer bir açıklamayla, "Katılım müzakerelerini dondurmak istiyoruz" dedi.



Sonu olmayan müzakereler


Türkiye, ilk kez 1959 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğuna tam üyelik için başvurdu. 1982 yılına kadar müzakereler sürdü, 12 Eylül darbesinden sonra askıya alındı. 1986 yılında ise görüşmeler yeniden başladı.



Türkiye, 1995 yılında 22 yıllık "Geçiş Dönemi"ni tamamladı. Son olarak AB ile vize muafiyeti gündeme geldi. Ancak AB, PKK ile mücadeleyi bahane ederek verdiği sözden geri döndü. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Yılbaşına kadar bekleriz, AB verdiği sözü tutmazsa millete sorarız" ifadeleriyle AB üyeliği yeniden tartışmaya başlandı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert tepki: Bizim için hiçbir kıymeti yok


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'ye ilişkin oylamasına tepki gösterdi. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'ye yönelik algı operasyonları azalmak yerine artıyor. Yarın AB'de bir toplantı olacak. Oylama yapacaklarmış. Peşinen söylüyorum. Ekranları başında izleyenlere söylüyorum. Sonuç ne çıkarsa çıksın. Bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti yoktur. Bu ülkenin istiklal ve istikbal mücadelesi orada ellerin havaya kalkıp inmesi ile kesintiye uğrayacak değil. Avrupa Parlamentosunun böyle bir oylamaya gitmesi terör örgütlerinin yanında saf tuttuğunun göstergesidir"














#Avrupa Parlamentosu
#15 Temmuz darbe girişimi
7 yıl önce