|

Aral barajla canlandı

Geçtiğimiz yıllarda kuruyarak yok olan Aral Gölü, baraj projesiyle hayata dönüyor. Gölün kuzeyini kurtaran proje girişimi, Kazakistan’ın kasaba ve köylerindeki balıkçılık faaliyetini yeniden canlandırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2017 Cuma
Güncelleme: 01:45 - 2/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Aral barajla canlandı
​Aral barajla canlandı

Eskiden Aral Limanı olarak bilinen bölgede balıkçılık yapan halk, gölün kurumasıyla çevre göllere doğru taşınmıştı. Sovyetler’in dağılmasıyla, Kazakistan kendi topraklarında kalan kısımları kurtarmaya yoğunlaştı. Amaçları, gölün kalıntılarından ayrılan bir baraj inşa etmek ve Sir Derya’dan su akışını arttırmaktı. 2005'te tamamlanan baraj, on yılda balık avcılığını beş katına çıkarmayı başardı. Şimdilerde bölgede çoğunlukla çipura ve sazan avlanıyor.


PLANSIZ SULAMA KURUTTU

Pamuk üretimini artırabilmek için Sovyetler Birliği döneminde yapılan plansız sulama projeleri, dünyanın en büyük dördüncü gölü olan Aral’ın yüzde 90’ını kurutup çöle çevirmişti. Aral Gölü’nün kuruyup çöle dönmesi sadece 40 yıl almıştı. Bir zamanlar teknelerin yüzdüğü yerde, bir anda çorak toprağın ortasında paslanmış gemi kalıntıları belirmişti.


#Aral
#Baraj
7 yıl önce