|

Aşırı sağa sürükleniyor

Mülteci krizi ve terör saldırılarını gerekçe göstererek islamofobik ve ırkçı argümanlarla propaganda yürüten Avrupalı aşırı sağcı parti ve liderlerine destek artıyor. Almanya’da Pegida ile aynı çizgide olan Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi, Hollanda’da İslam karşıtı Geert Wilders’in partisi olan Özgürlük Partisi, Fransa’da ise Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen’in oyları yükselişte.

Yeni Şafak
04:00 - 21/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 07:40 - 21/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Almanya'nın Berlin eyaletinde yapılan eyalet meclisi seçimlerinde İslam ve göçmen karşıtı yaklaşımlarıyla tanınan Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi, yüzde 14.2 oy aldı. Avrupa'ya dalga dalga yayılan ırkçı Pegida hareketi (Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) sokakta gördüğü desteği sandığa da yansıtmaya başladı. Pegida ile siyaseten aynı doğrultuda olan Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, Pegida gösterilerine katılımın az olduğu başkent Berlin'deki eyalet meclisi seçimlerinde bile yüzde 15'e yakın oy aldı.



Destek artıyor


AfD, mülteci krizi sırasında Almanya'da mültecilere yönelik 'hoşgeldin' kampanyasına sert bir biçimde karşı çıktı. Başbakan Angela Merkel'in izlediği mülteci politikasını sert bir biçimde eleştirdi. Kamuoyunda da geniş destek buldu. Bu da ırkçı partilerin yükselişte olduğu Avrupa ülkelerinde halkın da mültecilere ve ırkçılığa bakış açısını göstermiş oluyor. Sadece Almanya değil, popülist aşırı sağ partiler Avrupa genelinde halk desteğini artırıyor.







Irkçı propaganda


Hollanda'da İslam karşıtı Geert Wilders'in partisi olan Özgürlük Partisi, anketlerde Mart 2017 genel seçimleri öncesi önde gözüküyor. Wilders, başbakan seçilirse Brexit benzeri bir referandumla AB'den çıkmayı ve Kuran'ı yasaklamayı vadediyor. Fransa'da ise mültecilerin AB'ye gelmesini “işgal" olarak niteleyen daha önce de Müslümanlara hakaretten yargılanan Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen'in anketlerde oy oranı yüzde 30'u geçiyor. Macaristan'da ise aşırı sağcı Fidesz partisinin lideri ve Başbakan Victor Orban AB'nin mültecilerin kotalarla Avrupa ülkelerine yerleştirilmesi planını 2 Ekim'de referanduma götürüyor. Slovakya'da aşırı sağcı Slovakya Halk Partisi, 150 sandalyeli mecliste 14 vekile sahip. Ülkedeki Roman halkı istemeyen partililer, AB ve NATO'ya da karşı çıkıyor. Danimarka'da mültecilerin ziynet eşyalarına el konulması yasasını meclise taşıyan Danimarka Halk Partisi de 2015'teki genel seçimlerde yüzde 21 oy aldı.



Mültecilere silah çektiler


Almanya'nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin Schwerin kentinde, iki Suriyeli kimliği henüz belirlenemeyen kişilerin saldırısına uğradı. Rostock polisinden yapılan açıklamada, bir alışveriş merkezinin yakınında 4-5 kişilik grupla 13 ve 18 yaşlarındaki iki Suriyeli arasında kavga çıktığı belirtildi. Kavga sırasında 18 yaşındaki Suriyelinin yüzüne yumruk darbesi aldığı ve saldırganlardan birinin silahla Suriyelileri tehdit ettiği kaydedildi. Daha sonra gruptaki bir kadının söz konusu silahı eline alarak gençlere doğrulttuğu ve hakaret ettiği belirtildi. Arbede sırasında Suriyelilerin kaçmayı başardığı ifade edilen açıklamada, saldırganların da olay yerinden ayrıldığı aktarıldı.


#Pegida
#Mülteci krizi
#AfD
8 yıl önce