|

Asker Katalonya yolunda

İspanya Savunma Bakanlığı’nın Katalonya bölgesinde bulunan jandarma ve ulusal polis güçlerine destek sağlamak amacıyla orduya harekete geçme emri verdiği belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:01 - 5/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 04:58 - 5/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
İspanya'da orduya harekete geçme emri verdiği belirtildi.
İspanya'da orduya harekete geçme emri verdiği belirtildi.

El Confidencial gazetesinin aktardığı habere göre, Savunma Bakanlığı Salı günü orduya Katalonya’da bulunan jandarma ve ulusal polis gücüne lojistik destek sağlama emri verdi. Birkaç araçtan oluşan konvoyun dün sabah saatlerinde Zaragoza kentinden bölgeye doğru hareket ettiği belirtildi. Referandum sebebiyle Madrid, 10 bin İspanyol polisi takviye olarak Barcelona’ya daha önce göndermişti.

ANAYASAL DÜZEN SAĞLANACAK

Askeri birlik gönderme kararının İspanya Kralı 6. Felipe'in Salı günü televizyondan yaptığı açıklamadan hemen sonra gelmesi dikkat çekti. Kral Felipe yaptığı konuşmada ayrılıkçıları ülkenin istikrarını tehlikeye atmamaları yolunda uyarmış ve anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi çağrısında bulunmuştu. Barcelona’daki yönetimin yasaların dışına çıktığını söyleyen Kral Felipe, bölgenin ve bütün İspanya’nın ekonomik ve sosyal istikrarının tehlikeye atıldığını ve anayasal düzeni tesis etmenin devletin sorumluluğunda olduğunu kaydetmişti.


BAĞIMSIZLIKTA KARARLILAR

İspanya’daki Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, ise birkaç gün içinde bağımsızlık ilanında bulunacaklarını açıkladı. BBC’ye konuşan Puigdemont, özerk hükümetinin bağımsızlık için “bu haftanın sonu veya önümüzdeki haftanın başında” harekete geçeceğini söyledi. Adı açıklanamayan bir Katalonya hükümet yetkilisi ise bağımsızlık kararının Pazartesi günü açıklanacağını iddia etti. Katalonya Başbakanı Puigdemont’un uluslararası medyada ilk röportajı Brexit ile Avrupa Birliği’nden ayrılan ve Katalonya’nın tarihsel olarak yakın ilişkilere sahip olduğu İngiltere’nin BBC kanalına vermesi dikkat çekti. İngiltere’nin 18 ve 19. yüzyıllarda İspanya ile rekabetinde Katalonya’yı bir koç başı olarak kullandığı biliniyor.

  • KATALAN POLİSİNE İSYAN SUÇLAMASI
  • Öte yandan İspanya Yüksek Mahkemesi'nin, referandumun gerçekleşmesine engel olmayan Katalonya polis müdürü Josep Lluis Trapero'ya “isyan” soruşturması açtığı belirtildi. Katalonya Ulusal Meclis Başkanı Jordi Sánchez’e de benzer bir suçlamanın yöneltildiği de açıklandı.
#İspanya
#Katalonya
#Referandum
7 yıl önce