Atina’nın siyasi ve dini baskıları: Yunan zorbalığı

01:20, 12/09/2022, PazartesiG: Güncelleme: 01:25, 12/09/2022, Pazartesi
Yeni Şafak
Atina’nın siyasi ve dini baskıları: Yunan zorbalığı
İskeçe Müslüman mahallelerinin genel görünümü.

Yunanistan’da, Türklere yönelik siyasi saldırılar sürerken, Müslüman kimliklerini aşındırma yönünde politikalar da yoğunlaşıyor. Türklere kendi müftülerini seçme hakkı tanınmıyor. Camilerin idaresinde Hristiyanları da söz sahibi kılacak son düzenlemeler ise ciddi problemlere yol açacak.

Yunanistan hükümeti, ülkede azınlık statüsünde yaşayan Batı Trakya’daki Müslüman Türklerin en temel haklarını engellemek için elinden geleni yapıyor. Konunun iç politikada bir kavga ve hamaset meselesi geldiği Yunanistan’da, bir yandan Türklere yönelik siyasi saldırılar sürerken, bir yandan da Türklerin Müslüman kimliklerini aşındırma yönünde politikalar yoğunlaşıyor. Batı Trakya’daki camilerin idaresine yapılan müdahaleler ve müftü seçiminde halkın iradesinin hiçe sayılması ise, Atina’nın bölgeye yönelik yaklaşımının en bariz göstergelerinden birini oluşturuyor.

Kasıtlı politikalarla etnik ve dinî dengelerin bozulmaya çalışıldığından şikâyet eden Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı, uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınan haklarının iadesini bekliyor.

LOZAN’DAN BERİ

Batı Trakya’nın en büyük iki kenti İskeçe ve Gümülcine’de müftülerin halk tarafından özgür biçimde seçilmesi, 1923’te imzalanan Lozan Anlaşması’yla kayıt altına alınan meselelerden biri. Buna rağmen, Yunanistan hükümeti, Müslüman Türklerin kendi müftülerini seçmesine izin vermiyor. Müslümanların ihtiyaçları için Atina’dan resmî bir müftü atanırken, İskeçe ve Gümülcine’de camilerde oylama usulüyle seçilen ve halkın içinden gelen müftülerse Yunan hükümeti tarafından tanınmıyor ve muhatap alınmıyor.

SÜREKLİ BASKI

Ayrıca, ilgili kanunlarda alelacele yapılan değişikliklerle, camilerin idaresinde Hristiyanlar da söz sahibi kılınmak isteniyor. Yunan Meclisi’nde geçtiğimiz temmuz ayında kabul edilen yeni bir yasa, müftülerin Aristoteles Üniversitesi mezunu olması şartını getiriyor. Müslüman Türk azınlığın temsilcileri ise, müftülük için gerekli formasyonların İslâmî kurumlarda alınması gerektiğinin altını çiziyor. Yapılan son değişiklik ayrıca, camilerin idaresinde Hristiyanları da söz sahibi kılarak, yakın gelecekte ciddi problemlerin yaşanmasının da yolunu açıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/09/12/01/24/resized_482aa-d5f40152mkutu.jpg

Efsane isim: Mehmed Emin Aga

Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının yakın dönemdeki en önemli şahsiyetlerinden Mehmed Emin Aga (1932-2006), müftülük konusunda yaşanan ihlalleri uluslararası çapta gündeme getirmiş bir isimdi. 1990’da halkın özgür oylarıyla İskeçe Müftülüğü’ne seçilen Mehmed Emin Aga, vefatına kadar verdiği özgürlük mücadelesiyle akıllarda kaldı. Aga’dan sonra müftülüğe seçilen Ahmet Mete (1965-2022) de aynı çizgide mücadele verdi. Mete’nin vefatından sonra, 9 Eylül 2022 Cuma günü İskeçe’deki camilerde yapılan oylamayla, müftülük makamına Mustafa Trampa seçildi.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026