|

Avrupa Konseyi’nde Türkiye seçimi

Türkiye adına AİHM'de görev yapacak hakimin belirlenmesi için bugün seçim yapılacak. Konseye üye ülkelerin milletvekillerinin Necati Polat, Esra Gül Dardağan Kibar ve Saadet Yüksel için yapacağı oylama sonucunda, çoğunluğun oyunu alan aday 9 yıllığına seçilecek.

Osman Özgan
04:00 - 9/04/2019 Salı
Güncelleme: 02:50 - 9/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi

AİHM’in Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde Türkiye adına hakim olarak görevli Işıl Karakaş'ın görev süresi 30 Nisan 2017'de doldu. Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Karakaş'ın görev süresi dolmadan önce aday belirlemek için çalışma başlattı. Bu kapsamda, ilk liste 2016 Aralık ayında hazırlandı.

KOMİSYON ONU TAVSİYE ETTİ

Türkiye, son olarak Prof. Dr. Necati Polat, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar ve Doç. Dr. Saadet Yüksel'in ismini 12 Kasım 2018'de AKPM bünyesindeki Danışma Paneli'ne iletti. Panelden onay alan 3 aday, Hakim Seçim Komisyonunca Paris'te 29 Mart'ta mülakata alındı. Mülakatın ardından adayların gerekli kriterleri taşıdığı ve aday listesinin AKPM Genel Kurulu'na ‘olumlu’ görüşle iletileceği bildirildi. Komisyon, Genel Kurul'a, söz konusu adaylardan da Saadet Yüksel'in bu göreve seçilmesini tavsiye etti. Komisyon'un tavsiye kararının bağlayıcılığı bulunmuyor. Yani listedeki diğer iki isimden biri de AİHM yargıcı olarak seçebilir. Ancak AKPM Genel Kurulu genelde Komisyon'un tavsiye kararlarını benimsediği belirtiliyor. Türkiye'nin 3 adayı için bugün AKPM Genel Kurulu'nda oylama yapılacak. Genel Kurul'da, konseye üye 47 ülkeden 324 milletvekili görev yapıyor. Türkiye'den de 9'u AK Parti'den olmak üzere 18 milletvekili bulunuyor. Oylamaya katılanların çoğunluğunun oyunu alan aday, Türkiye'nin AİHM hakimi olarak belirlenecek.

9 YIL GÖREV YAPACAK

En yüksek oyu alan aday teamüllere göre, Strasburg'ta 1 Temmuz 2019 tarihinde yeni görevine başlayacak. Yine bu isim 9 yıllığına Türkiye'nin AİHM hakimi görev yapacak.

  • Türkiye’nin adayları
  • Prof. Dr. Necati Polat, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaparken, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde görev yapmaktadır. Doç. Dr. Saadet Yüksel de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Başkanı olarak görev yapıyor.
#AİHM
#Necati Polat
#Esra Gül Dardağan Kibar
#Saadet Yüksel
5 yıl önce