|

Avrupa PKK’nın silah üssü

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) “AB Terörizm Durumu ve Eğilimler 2018 Raporu”nda PKK’ya ilişkin çarpıcı bir detay yer aldı: PKK zorla para topluyor, Avrupa’yı lojistik ve silah alımları için üs olarak kullanıyor.

Yasemin Asan
04:00 - 24/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:54 - 24/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Europol'un raporunda PKK’nın AB'deki hayır kurumları üzerinden para topladığı, Avrupa'yı lojistik ve silah alımları için üs olarak kullandığı belirtildi. Terörün finansmanında da alternatif havale yöntemi olan ‘hawala’nın kullanıldığı kaydedildi.

Avrupa Polis Teşkilatı'nın (Europol) Avrupa Birliği Terörizm Durumu ve Eğilimler 2018 Raporu (TE-SAT) yayınlandı. Raporda terör saldırılarının öncelikle sivilleri ve özel sektörü hedef aldığı vurgulandı. 2017'de 9 AB ülkesinde 205 terör saldırısı gerçekleştiği, en fazla saldırı İngiltere'de gerçekleşirken onu Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın takip ettiği kaydedildi. Belçika ve Almanya’da 2'şer saldırı olurken, Finlandiya ve İsveç’te 1'er terör saldırısı yaşandı.

PKK’NIN PARASI AB’DEN

Raporda, PKK’nın faaliyetlerini finanse etmek için sistematik olarak zorla para topladığı belirtildi. Örgüt bu amaç için AB'deki hayır kurumlarını kullanıyor, Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa'daki harcamalarını karşılamak için yasadışı faaliyetlerde bulunuyor. Avusturya, Fransa, Romanya ve İsviçre'nin PKK'yı finanse etmek için yapılan yıllık kampanyanın faaliyetlerini raporladığı belirtilirken, PKK'nın Avrupa'yı lojistik ve silah alımları için üs olarak kullandığı vurgulandı.

TRANSFERİ 'HAWALA' İLE

Raporda Türk makamların PKK’nın uyuşturucu, göçmen, akaryakıt ve sigara kaçakçılığı ile gasp, adam kaçırma ve karapara aklama gibi birçok farklı suçtan gelir sağladığını belgelediği ifade edildi. Ayrıca raporda terörün finansmanında karmaşık ve çeşitli yöntemlerin kullanıldığı da belirtildi, alternatif havale yöntemi olan ‘hawala’ya dikkat çekildi. Birçok tanınmış hawala operatörünün yasa dışı finans faaliyetlerini Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yürüttüğü kaydedildi.

#​Avrupa
#Europol
#PKK
5 yıl önce