|

Avrupa’da nefret salgını

Hollanda’da iki Türk bakana diplomasi ve insanlık dışı muamele, Batı medyasının çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi. Batı medyası taraflı yayınları ile adeta bir Türkiye nefreti yayıyor. Söz konusu medyanın öne çıkan yayınlarından örnekler bu nefretin planlı bir stratejinin ürünü olduğunu ortaya koyuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 14/03/2017 Salı
Güncelleme: 08:15 - 14/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Hedefleri: Büyüyen Türkiye ve Erdoğan’ın güçlü liderliği
Hedefleri: Büyüyen Türkiye ve Erdoğan’ın güçlü liderliği

Batı medyası ve özelde Avrupa, son bir yılda yayınlarını Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik adeta bir nefret propagandasına dönüştürmüş durumda. Der Spiegel, The Stern, Le Point, L'Express gibi batı medyasının önde gelen yayın organları kullandıkları kapaklar ve haber dili ile Nazi yönetiminin propaganda dilini aşan bir karalama kampanyasını Türkiye'ye karşı yürütüyor. Söz konusu medyanın öne çıkan yayınlarından örnekler bu nefretin planlı bir stratejinin ürünü olduğunu ortaya koyuyor.



DERTLERİ DEMOKRASİ DEĞİL BÜYÜYEN TÜRKİYE


Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminde verdiği mücadele sonrası söz konusu medyanın ayarları iyice bozulmuş durumda. Öyle ki, söz konusu yayın organlarının dünyadaki tek derdi Türkiye'nin büyümesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk halkıyla hemhal olması durumuna gelmiş durumda. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Batı'da yükselen anti-Türkiye ve anti-Erdoğan trendi bir söyleşi de “Tayyip Erdoğan, uluslararası sistemin kusurlarını, günahlarını yüzüne vuruyor. Onlara ayna tutuyor. Aynada gördükleri şeyden rahatsızlar. Fakat aynada gördükleri şeyi yani politikalarını değiştirmek yerine aynayı tutana saldırıyorlar. Cumhurbaşkanı bu kadar yüklenmelerinin, “otoriter, diktatör" demelerinin arkasında da bu yatıyor" sözleri ile açıklamıştı.





NAZİ GEÇMİŞLERİNİ HATIRLATINCA ÇILDIRIYORLAR


Son olarak Alman Stern dergisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilişkin çirkin kapağı da nefret kampanyasının devam ettiğinin göstergesi. Türkiye'yle Almanya arasındaki gerilim devam ederken, Stern dergisi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı geçen haftaki sayısında kapağına taşıdı. 'Şantajcı' başlığının atıldığı kapakta, “Tehditler, provokasyonlar, Nazi karşılaştırması.. Erdoğan Almanya'yı nasıl baskı altında tutuyor?" gibi nefret suçuna varan çirkin ifadeler yer aldı. Kapakta, Türkiye bayrağındaki hilal ile Erdoğan'ın yüzünün yerleştiriliş biçimi, Türkiye'de sosyal medyada tepki çekti.





ÇARPITMA USTASI DER SPIEGEL


Türkiye karşıtlığı noktasında öne çıkan yayınların başında Alman Der Spiegel dergisi geliyor. Derginin Türkiye ve Erdoğan nefretini körüklemekle ilgili dosyası hayli kabarık. Alman dergisi en son, Almanya ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tüm Avrupa değerlerini ayaklar altına alan tutumunu görmezden gelerek, Türkiye'yi Almanya'daki Türk toplumunu bölmekle suçladı. Kapağında kızıl bir gökyüzü arka planında ay-yıldız çizimi kullanan dergi, Almanya'nın Türk hükümet yetkililerinin halkoylaması kampanyasına izin vermemesini haberleştirdi. Hilal tutulması' başlığını atan dergi, alt başlık olarak da 'Erdoğan'ın Almanya'sı- Bir bölünme hikayesi' ifadelerine yer verdi. Haberde 'partili cumhurbaşkanlığı'nı esas alan anayasa değişikliği halkoylaması tartışmalarının Almanya'ya da yansıdığı, Türk toplumundaki kamplaşma ve bölünmenin Almanya'daki Türkiyeliler arasında da görüldüğü iddia ederek çirkin bir çarpıtmaya imza attı. Der Spiegel, 2 Nisan 2016 tarihli sayısında 'Korkunç dost', 1 Ağustos 2016'da da 'Özgürlüğünü kaybeden ülke' başlıklarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'yi kapak konulu nefret suçuna varan yayınlar yapmıştı.



Der Spiegel daha önce de Türkiye hakkında hazırladığı özel sayısında ''Özgürlüğünü kaybeden bir ülke'' başlığını kullanmıştı. Türkiye'yi “özgürlüğünü kaybeden bir ülke" olarak nitelendiren dergi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ve Güneydoğu'daki çatışmaları kastederek Türkiye'nin terörle mücadelesini karalamaya çalışmıştı.





15 TEMMUZ HAZIMSIZLIĞI


Batı medyası çirkin yüzünü 15 Temmuz darbe girişiminin geri püskürtülmesinden sonra da göstermişti. Fransız Le Point dergisi eylül sayısında Erdoğan'ı kapağına taşıyarak “Türkiye: Batı'yı korkutan ülke" başlığını kullanmıştı. Haberde darbe girişimi sonrası gelişmeler de eleştirilerek gözaltılar ile tutuklamalara gönderme yapılmıştı. Bununla da yetinmeyen dergi internet sitesi üzerinden yaptığı ankette, “Erdoğan'ın Türkiye'si sizi korkutuyor mu?" sorusunu sorarak çirkin bir algı operasyonuna girişti. Fransız dergisi L'Express de 2016 Mayıs ayında Erdoğan'ı kapağına taşımış, “En tehlikeli Türk Erdoğan" şeklinde küstah bir başlık kullanmıştı. Fransa'da yaşayan Türkiye vatandaşları da yapılan bu saygısızlığa tepkisiz kalmamış ve alenen Erdoğan düşmanlığı yapan dergiye büyük tepki göstermişti.





İsviçre'den skandal manşet!


16 Nisan halkoylamasına haftalar kala etekleri tutuşan İsviçre gazetesi Blick, manşetten İsviçre'de yaşayan Türk vatandaşlarına hem Türkçe hem Almanca seslendi. Blick, “Erdoğan'ın diktatörlüğüne 'Hayır' oyu kullanın" çağrısında “İsviçre'de yaşayan bütün Türkleri 16 Nisan'da HAYIR oyu kullanmaya davet ediyoruz" şeklinde çirkin ifadeler kullandı.





Araplar Türkiye'ye destek tagı açtı


Arap aktivistler, Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik skandal tavrına karşı Türkiye'ye destek olmak amacıyla Twitter'da “#Türkiye ile dayanışan Arap" başlıklı bir hashtag açtı. Katar'da iktidar ailesinin şeyhlerinden Faysal bin Casim Al Sani, “Ben Avrupa'nın barbarlığına karşı Türkiye ile dayanışma içinde olan bir Arap'ım" ifadelerini kullandı.



AVRUPA'NIN BOĞAZINDAKİ DÜĞÜM


Eski Bahreynli milletvekili Halid Ebu Ammar ise “Allah'ın izniyle başarısız olacak bu saldırıya karşı Türkiye ile dayanışma içindeyim" ifadelerine yer verdi. Suudi Arabistanlı Ahmed el-Yahya, “Siyasi, ekonomik ve medeniyet açısından başarılı Müslüman ülke Türkiye, Avrupalıların boğazındaki düğüm oldu. Bu nedenle her vesileyle onunla savaşıyorlar" ifadeleriyle tavırlarını ortaya koydu. Tunus Nahda Hareketi Meclis Grup Başkanı Nureddin Bahiri “Uluslararası ilişkilere kanunlar, anlaşmalar ve karşılıklı saygıyı gerektiren gelenekler hakimdir. Hollanda'nın davranışı ise bu geleneklere zarar vermiştir" dedi.











#Hollanda
#Avrupa
#Batı medyası
7 yıl önce