|

Avrupa’nın göbeğinde insanlık dramı

Belarus-Polonya sınırında yaşam mücadelesi veren göçmenler, Belarus tarafında sınıra bir kilometre mesafede kurulan Göçmen Merkezi’nde soğuk ve açlıkla mücadele ediyor.

14:19 - 8/12/2021 Çarşamba
Güncelleme: 14:46 - 8/12/2021 Çarşamba
Diğer
Belarus Göçmen Merkezi
Belarus Göçmen Merkezi

Ortadoğu’nun farklı ülkelerinden gelen fakat Avrupa'nın kapılarını kapattığı sığınmacılar, dikenli tellerle çevrili sınırda yaşam mücadelesi veriyor.

Polonya'nın sınır geçişlerini durdurmasıyla beraber, Belarus da göçmenlerin başkent Minsk'e dönmesine izin vermiyor. Bu nedenle sınırda kaos yaşanıyor.

TRT Haber, sığınmacıların Polonya sınırı yakınında kaldığı kampı görüntüledi. TRT Spikeri Nisa Efendioğlu bölgede yaşananları anlattı:

İki bin kişiye bakamıyorlar

Avrupa'nın göbeğinde büyük bir insani kriz yaşanıyor. Göçmenler getirildikleri bu merkezde hayatta kalma mücadelesi veriyor. Türkiye yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaparken, Avrupa sınırındaki bin-iki bin göçmen büyük bir krize yol açıyor.

Irak, İran, Afganistan, Suriye gibi ülkelerden gelen yaklaşık 1200 göçmen kötü koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Merkezin yüzde 35’ini çocuklar ve kadınlar oluşturuyor. Bugüne kadar -10 dereceyi bulan hava koşulları sebebiyle 14 göçmen donarak hayatını kaybetti.

Geçiş için 20 bin dolar istiyorlar

Kampta kalan bir Irak vatandaşı aile, turist vizesiyle geldiklerini ve geçiş için 20 bin dolar verdiklerini ifade etti.



Kızılay’dan insani yardım

Asya ve Ortadoğu’da yaşanan çatışmalarla birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kaçan göçmenler, AB ülkelerine geçmek için Belarus sınırına ulaştı. Sınırda mağdur olan göçmen grupların soğuk kış günlerinde verdiği yaşam mücadelesine Kızılay destek oluyor.



Kızılay, Belarus-Polonya sınırında zor koşullar altında bulunan göçmenlere ısıtıcı, yatak, battaniye, yastık, uyku tulumu ve kişisel koruyucu ekipmandan (maske, nitril eldiven) oluşan 1 Tır dolusu insani yardım malzemesini İstanbul’daki Marmara Bölge Afet Yönetim Merkezi’nden gönderdi.




#belarus
#polonya
#göçmen
#göçmen merkezi
#kızılay
2 yıl önce