|

Azerbaycan Aliyev’le büyüyor

Azerbaycan’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki haftadan az bir süre kala heyecan artıyor. 11 Nisan’da yapılacak seçimler ile Azerbaycan halkı, önümüzdeki 7 sene ülkeyi yönetecek yeni Cumhurbaşkanını seçecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/03/2018 Cuma
Güncelleme: 01:07 - 30/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Azerbaycan halkı, önümüzdeki 7 sene ülkeyi yönetecek yeni Cumhurbaşkanını seçecek.
Azerbaycan halkı, önümüzdeki 7 sene ülkeyi yönetecek yeni Cumhurbaşkanını seçecek.

8 adayın yarışacağı seçimlerde kuşkusuz en güçlü aday, 14 yıldır ülkeyi yöneten İlham Aliyev. Aliyev aynı zamanda ülkenin en büyük siyasi partisi Yeni Azerbaycan Partisi’nin de başkanlık görevini yürütmekte. Ekim ayında yapılması planlanan seçimler, Cumhurbaşkanı Aliyev’in aldığı bir kararla Nisan ayına çekilmişti. Ülkeyi yakından takip eden uzmanlar, Aliyev’in seçimleri Nisan ayına almasıyla, Azerbaycan’a yönelik bir komplonun eyleme geçmeden akamete uğratıldığı değerlendirmesinde bulunmuştu. İlham Aliyev’in seçimlerden zaferle çıkması ile Azerbaycan’ın bölgesinde güçlenmeye devam edeceği belirtiliyor.

Anketlerde büyük destek

Seçime iki haftadan az bir süre kala, anket şirketleri de İlham Aliyev’in Cumhurbaşkanlığı seçiminin en güçlü adayı olduğunu ve seçimlerden zaferle çıkacağını ortaya koyuyor. ABD kamuoyu araştırma şirketi AJF&Associates Inc.’nn 28 Mart tarihli araştırmasına göre, seçmenlerin yüzde 82’si İlham Aliyev’i destekliyor. Yine Azeri araştırma şirketi ELS-Müstaqil’in anketinde de katılımcıların yüzde 84,1’i İlham Aliyev’i Cumhurbaşkanı görmek istediklerini belirtmiş durumda.

Ekonomide dev hamle

İlham Aliyev’in 14 yıllık Cumhurbaşkanlığı döneminde, Azerbaycan ekonomi ve savunma alanlarında dev hamleler yaptı. Son 14 yılda Azerbaycan ekonomisi 14 kat büyürken, işssizlik oranı yüzde 50’lerden yüzde 5 gibi bir orana düştü. Ülkeye 231 milyar dolarlık yatırım yapılırken, Azerbaycan Merkez Bankası’nın rezervleri 23 kat arttı, 2 milyon kişiye yeni iş imkanı sağlandı. Aliyev döneminde Azerbaycan, Bakü’de iki uluslararası organizasyonu başarıyla yerine getirmesiyle, hem ülkenin modern yüzünü hem de turizm potansiyelini tüm dünyaya gösterdi.

  • Türkiye’nin büyük dostu
  • İlhan Aliyev, Türkiye’nin de uluslararası alanda en büyük dostu. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin her alanda gelişmesine önem veren Aliyev, 2014’te düzenlenen AGİT Zirvesi’nden Türkiye’ye yönelik asılsız iddialarda bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı’nı “Türkiye burada yoksa, ben varım” sözleriyle cevap vermişti.


Kafkasya’nın en güçlü ordusu


İlham Aliyev döneminde Azeri ordusu da modern teknolojiyle donatılarak bölgedeki caydırıcı gücünü artırdı. 2016 yılında işgalci güç Ermenistan’ın ani saldırısına hızla mukabele eden Azeri ordusu, düşman gücü geri püskürtürken, iki bin hektarlık işgal edilmiş toprağı da geri aldı.

#Azerbaycan
#Türkiye
#Aliyev
6 yıl önce