|

Azerbaycan’da da darbeye kalkıştılar

Azerbaycan’daki FETÖ örgütlenmesi üzerine çalışan Agil Alesger, örgütün ülkede paralel bir yapılanmaya gittiğini söyledi. Alesger “Arap Baharı'ndan esinlenerek Azerbaycan’da 2011 senesinde darbe yapmak isteyen gençlerin elebaşlarının büyük çoğunluğu FETÖ’nün ‘Altın Nesil’ diye adlandırdığı lise mezunlarıydı” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:27 - 12/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Azerbaycan'daki FETÖ örgütlenmesi üzerine çalışan ve 'Sessiz İşgal' adında bir kitap yayımlayan Agil Alesger Gerçek Hayat Dergisi'ne verdiği röportajda, örgütün ülkede nasıl yapılandığı ve devletin ilk defa başlattığı FETÖ soruşturması hakkında bilgi verdi. Başsavcılık, İçişleri Bakanlığı ve istihbarattan oluşan bir komisyonun konuyu araştırdığını söyleyen Alesger, "Fakat adamlar son derece profesyonel oldukları ve içeriden destek aldıkları için kendilerini korumayı başarıyorlar" dedi.



ERDOĞAN YALNIZ BIRAKILDI


Türkiye'nin 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminde tehlikenin kıyısından döndüğünü söyleyen Alesger, "Tehlike hâlâ geçmiş değil. Gülen'in siyasi kanadı aktiftir diye düşünüyorum. Tam bir yıldır ABD'nin çeşitli enstitüleri, düşünce kuruluşları kamuoyunu darbeye alıştırıyor, subayların rahatsız olduğunu dile getiriyorlardı. Ayrıca üzüntü duyduğum mesele 15 Temmuz'a kadar, Türkiye'de üst düzey birçok yetkili de dâhil kimse FETÖ'nün gözünün böylesine döneceğine ihtimal vermedikleri gibi, Erdoğan'ı da bu kavgada yalnız bırakmışlardı" dedi.



ÜST DÜZEY ORTAKLIKLARI VAR


FETÖ'nün Azerbaycan ve Kazakistan'da ciddi yapılanmalarının olduğunu ve birçok sektörü ellerinde tuttuğunu söyleyen Alesger, "Azerbaycan'a 1990'da geldiler. Şu an Kazakistan'la birlikte en güçlü örgütlendikleri iki ülkeden birisi. Özellikle Azerbaycan'da enerji sektöründe ciddi örgütlendiler ve bazı üst düzey yöneticilerle girdikleri gizli ortaklıklarla varlıklarını sürdürüyorlar. Aynı zamanda inşaat, gıda, sinema gibi bildiğiniz faaliyetler Azerbaycan, Kırgızistan ve Rusya'daki FETÖ örgütlenmesinin maddi kaynağını oluşturuyor" şeklinde konuştu.



DARBELERİ DESTEKLEDİLER


FETÖ'nün Azerbaycan'ı Türkiye'nin 90'lı yıllarının başbakanlarının ve cumhurbaşkanlarının referanslarıyla sessizce işgal ettiği görüşünde olduğunu söyleyen Alesger, “Gülen önüne taş koyulması ihtimalini göz önünde bulundurarak, 2005 ve 2011 yıllarında küçük çaplı darbe teşebbüslerini desteklemiştir. Arap baharından esinlenerek Azerbaycan'da 2011 senesinde darbe yapmak isteyen gençlerin elebaşlarının büyük çoğunluğu FETÖ'nün 'Altın Nesil' diye adlandırdığı lise mezunlarıydı” dedi.



Gülen'e bağlı bir nesil istiyorlar


FETÖ'nün Azerbaycan'ı bir üs olarak gördüğünü ve ilk olarak okullar açtığını söyleyen Alesger, “Daha sonra şirketler kurarak, buranın eğitimini ve ekonomisini sahiplenmek istedi ve birçok konuda da başarılı oldu. Birçok kuruma sızarak, devletin parası ile kendi imparatorluğunu burada yıllar önce kurdu. Hedef 'Altın Nesil'in Azerbaycan'ı yönetmesidir. Yani, devletine hain, Gülen'e bağlı bir nesil yetiştirip, devleti büsbütün ele geçirmek” diye konuştu.


#FETÖ
#Azerbaycan
#Agil Alesger
8 yıl önce