|

BAE koalisyondan çıkarılsın talebi

Ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi’nin geçici başkent Aden olmak üzere Abyen ve Şebve illerinde Yemen hükümet güçlerini hedef almaya devam etmesi ülkede ipleri kopma noktasına getirdi. Yemen Hükümeti, ülkede darbe yapmakla suçladığı BAE’nin, S. Arabistan önderliğindeki koalisyondan çıkarılmasını istedi. Hükümet BAE’nin Yemen’de işlediği insanlık suçlarını BM’ye götürmekle de tehdit etti.

Haber Merkezi
04:00 - 24/08/2019 Cumartesi
Güncelleme: 03:14 - 24/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
BAE son dönemde Yemen’deki askeri güçlerini çekmeye başlamış ve ayrılıkçı güçlere desteğini artırmıştı.
BAE son dönemde Yemen’deki askeri güçlerini çekmeye başlamış ve ayrılıkçı güçlere desteğini artırmıştı.

Yemen hükümeti, ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi’ne (GGK) desteğini sürdüren Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), Husi güçlerine karşı ülkede mücadele veren Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyondan çıkarılmasını istedi. Amerika merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, Suudi Arabistan’ın kurduğu ittifakta büyüyen çatlağı gösteren gelişme, BAE destekli GGK güçlerinin geçici başkent Aden’de işgal ettikleri bölgelerden geri çekilmemesinin ardından geldi. Ayrılıkçı güç bu hafta da Yemen’in Abyen kentinde hükümet güçlerini hedef almış ve stratejik noktaları ele geçirmişti. Gazete Yemen hükümetinin, BAE’nin ülkede işlediği insanlık suçlarını da Birleşmiş Milletler’e (BM) rapor etme hazırlığında olduğunu iddia etti.

DARBENİN ARKASINDAKİ AKTÖR


WSJ’nin aktardığı habere göre,
Yemen hükümeti koalisyonun parçası olan BAE’yi, Aden’de gerçekleşen darbenin arkasındaki aktör olarak görüyor.
BAE iddiaları reddetse de Yemen, BAE’nin ülkede kurduğu gizli hapishanelerde işlediği işkence gibi insanlık hakkı ihlallerini de başta BM olmak üzere uluslararası arenaya taşımakla tehdit ediyor.

MEYDAN OKUMAKLA SUÇLADI

  • Yemen hükümeti, BAE’yi Şebve ilinde olayları tırmandırmakla da suçladı. Hükümet sözcüsü Racih Badi, “
    Hükümet, Güney Geçiş Konseyinin önderliğindeki isyana her türlü yöntemle karşı koymakta kararlıdır.” ifadesini kullanan Badi, olayların Şebve iline kadar genişlemesini, “Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hedeflerine ve Suudi Arabistan’ın uzlaşı çabalarına açıkça meydan okumak
    ” olarak değerlendirdi.

UZLAŞI GÖRÜŞMELERİ BAŞARISIZ

Suudi Arabistan Cidde kentinde Yemen hükümeti ile GGK arasında devam eden uzlaşı görüşmeleri uzlaşı sağlanmaması üzerine önceki gün sona ermişti. Görüşmelerin sonuçsuz kalmasında GGK’nın Aden’de kontrolü altındaki bölgeleri terk etmesine yönelik talebi yerine getirmemesi etkili oldu.

#Güney Geçiş Konseyi
#BAE
#Yemen
5 yıl önce