|

Bağımsızlık Günü'nde diyalog daveti

Lübnan Başbakanı Temmam Selam, ülkedeki tüm partileri yeni cumhurbaşkanını seçmek için diyaloğa davet etti. Bağımsızlık Günü'nde konuşan Başbakan Selam: "Hepimiz, güvenlik ve siyaset zemininin kırılgan olduğunu biliyoruz. Siyasi tansiyonun bir an önce düşürülmesi ve yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor." dedi.

Yeni Şafak
14:50 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 13:02 - 20/11/2014 Perşembe
AA
Lübnan Bağımsızlık Günü münasebetiyle Başbakakanlık Sarayı'nda konuşma yapan Selam, ülkenin bağımsızlık gününün, yeni cumhurbaşkanının 7 aydır seçilememesiyle oluşan siyasi boşluğun gölgesinde kutlandığını söyledi. 


"Bugün sınırlı güvenlik ve istikrarla yaşıyor, devletimizi minimum siyasi uzlaşı ile yönetiyoruz. Hepimiz, bu güvenlik ve siyaset zemininin kırılgan olduğunu biliyoruz" diyen Selam, yeni cumhurbaşkanının seçilememesinden kaynaklanan siyasi açmazı bitirecek yolların araştırılmasının ulusal bir görev olduğuna dikkati çekti.


Bu doğrultuda tüm siyasi partileri göreve çağıran Selam, "Siyasi tansiyonun bir an önce düşürülmesi ve yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor. Katı siyasi pozisyonlar, ülkeyi sadece açmaza sürükler" şeklinde konuştu.  


"Lübnan tarihinin en büyük güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya"


Başbakan Selam, Lübnan'ın güvenlik açısından tarihinin en zor dönemlerinden birinden geçmekte olduğunu belirterek, "Teröre karşı yürüttüğümüz uzun ve zorlu süreçte, ülkemizi, bölgedeki (Suriye) azgın çatışmalardan uzak tutarak iç bağışıklığımızı kuvvetlendirmeli, güvenliğimizi sağlamakla görevli meşru ordumuzun etrafında kenetlenmeliyiz" şeklinde konuştu.  


Lübnan parlamentosu, görev süresi 25 Mayıs'ta biten Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerini alacak 14. dönem cumhurbaşkanını seçmek için 15 kez oturum düzenlemiş, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için yeni cumhurbaşkanı seçilememişti.


Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi’nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye’deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma" cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.
#Lübnan Başbakanı Temmam Selam
#Lübnan Bağımsızlık Günü
#Lübnan parlamentosu
9 yıl önce