|

Bana kafasını getirin

Veliaht Prens Selman’ın en yakınındaki isimlerden Abdullah el-Kahtani, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katledildiği anlara Skype aracılığıyla şahitlik etti. Suikast ekibiyle görüntülü olarak sürekli iletişim halinde kalan Kahtani, iddiaya göre ‘sorgu’ sırasında katillere şu emri verdi: “Bana o köpeğin kafasını getirin.” 18 kişinin tutuklandığını duyuran Riyad, Kahtani’ye henüz dokunmadı.

Haber Merkezi
04:00 - 24/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 08:22 - 24/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Abdullahel-Kahtani - Cemal Kaşıkç
Abdullahel-Kahtani - Cemal Kaşıkç

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın en yakınındaki danışmanlarından Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud bin Abdullah el-Kahtani’nin, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini internetten görüntülü görüşme programıyla kontrol ettiği ortaya çıktı. İngiliz haber ajansı Reuters’ın ismini açıklamadığı iki Suudi yetkiliyi referans vererek yayımladığı habere göre, Kaşıkçı’nın öldürülmesi sonrası görevden alınan Kahtani, Suudi katillerle internet üzerinden Skype aracılığıyla iletişim halindeydi. Suud istihbaratıyla irtibatlı olduğu belirtilen kaynaklardan biri, Kahtani’nin, Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında tutulduğu odaya kamera aracılığıyla bağlandığını söyledi. Bu bağlantı esnasında Kahtani, Cemal Kaşıkçı’yı aşağılamaya başladı ve hakaretler etti. Reuters, haberin bundan sonraki kısmı için Türk istihbarat kaynaklarını da referans gönderdi. Cinayet ekibini Skype aracılığıyla yönlendiren Kahtani, iddiaya göre, odada bulunan katillere “Bana o köpeğin kafasını getirin” gibi sözler sarf etti. Kahtani’nin Kaşıkçı’nın öldürülme sürecini canlı olarak seyrettiği sanılıyor.

KAHTANİ HÂLÂ SERBEST

‘Suudi Kraliyet Mahkemesinden bir yetkili’ olarak belirtilen diğer bir kaynak ise “Kaşıkçı cinayetinde tüm sorumluluk sadece Kahtani’nin üzerine yıkılmak isteniyor” dedi. İsmi belirtilmeyen Kraliyet Mahkemesi çalışanı bunun yanında, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayeti sonrası yaptığı soruşturmada görevden alınan Kahtani’nin hapis cezası almadığına vurgu yaparak, sosyal medya üzerinden paylaşımlarını sürdürdüğü iddiasında bulundu. Kahtani, 2017 yazında sosyal medyadan “Kimsenin yönlendirmesi olmaksızın kararlar aldığımı mı düşünüyorsunuz?” paylaşımında bulunmuş, özellikle Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin gözaltına alınmasında oynadığı rol ve Suudi Kraliyet ailesinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a muhalif olabilecek isimleri susturmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti.


Naaşı aranıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’teki konuşmasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’e “Tutuklu suikastçiler İstanbul’da yargılansın” çağrısı yaptığı saatlerde İngiliz SKY News televizyonu çok çarpıcı bir iddia ortaya attı. Türk güvenlik yetkililerine dayandırılan habere göre Cemal Kaşıkçı’nın cesedine ait parçalardan bir kısmı, Suudi Arabistan’ın görevden alınan İstanbul Başkonsolosu Muhammed el- Uteybi’nin kullandığı resmi konutun bahçesinde bulundu. Habere göre Kaşıkçı’nın kesilmiş haldeki başı da bulundu ve yüzünün tanınmaz halde olduğu kaydedildi. Bu arada, Kaşıkçı’nın cesedine ait parçaların götürüldüğü düşünülen Yalova’daki bir çiftlikte incelemeler sürüyor. Ekiplerin arama yaptığı çiftlik evinde Suriyeli bir ailenin oturduğu öğrenildi.

BM’den soruşturma sinyali

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili açıklama yapan BM Genel Sekreter sözcülüğü, Türkiye’den resmi bir soruşturma talebi gelirse değerlendireceklerini duyurdu. Öte yandan G7 Dışişleri Bakanları Ortak açıklamasında da Suudi Arabistan’ın inandırıcı, saydam ve hızlı bir soruşturma yürütmesi ve sahih bir hesap vermesi beklentileri olduğu vurgulandı.


Ekipler o araçta

Kaşıkçı soruşturması kapsamında Sultangazi’de park edilmiş halde bulunan Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na ait diplomatik plakalı araçta inceleme yapıldı. Otomobilin bulunduğu otoparka kayıtlı olduğu ve Sultangazi’de ikamet eden şoförün, aracı daha önce de aynı yere park ettiği belirlenmişti. Bu kapsamda otoparkın kamera kayıtlarını inceleyen polis, 18 Ekim’de ‘34 CC 2665’ diplomatik plakalı aracın da otoparka girdiğini ve bir süre kaldıktan sonra çıktığını tespit etmişti. Bir araçtan diğer araca, poşetle malzeme transferi yapıldığı da görüntülere yansımıştı. Aracı didik didik arayan ekipler, cinayete ilişkin önemli bir delil bulamadı. Aracın içinden 2 valiz, bilgisayar ve bazı dokümanlar çıktı. Malzemeler incelenmek üzere Emniyet’e götürüldü.



Otoparktaki konsolosluk aracını inceleyen ekipler, 2 valiz, bilgisayar ve çeşitli evrak buldu.

İsrail onu 50 yıldır bekliyordu

Kaşıkçı cinayetinin odağındaki Prens Selman’a İsrail’den dikkat çekici bir destek geldi. Ha’aretz gazetesinde Tsvaya Greenfield imzalı makalede, Selman İsrail’in ‘50 yıldır beklediği lider’ olarak tanımlandı. Kaşıkçı olayında Selman’la ters düşülmemesi gerektiğine vurgu yapan Greenfield, Selman’ın izole edilmesinin İsrail için yıkım olacağını yazdı. Yazar Greenfield, “İsrail, kendisiyle önemli bir anlaşma yapmaya razı olacak büyük bir Arap liderin gelmesi için 50 yıldır hep dua etti” ifadelerini kullandı.


Delilleri görecek

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel, öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili soruşturma bağlamında temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Haspel’in ziyaretini değerlendiren ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “Delilleri inceliyor. Bütün gerçekler elimizde olduktan sonra Başkan Donald Trump, Amerikan halkının çıkarlarını göz önünde bulundurarak bir karar verecek. ABD bu barbarca olayın faillerinin sorumlu tutulması için mücadele edecektir” diye konuştu.

#Suudi Arabistan
#Cemal Kaşıkçı
#Abdullahel-Kahtani
5 yıl önce