|

Barzani ile Kerry 'bağımsızlığı' konuşuyor

Bağdat ziyaretinin ardından Erbil'e gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ile görüşüyor. Önceki gün "Kürtlerin geleceğini tayin etmenin zamanı geldi" mesajını veren Barzani, Kerry ile Irak'ın içine düştüğü süreçten geri dönüşün olmayacağının mesajını vererek 'Bağımsızlık' kartını ortaya koyacak.

Çetiner Çetin
00:00 - 24/06/2014 Salı
Güncelleme: 13:41 - 24/06/2014 Salı
Yeni Şafak
Barzani ile Kerry 'bağımsızlığı' konuşuyor
Barzani ile Kerry 'bağımsızlığı' konuşuyor

Kerry ise Kürtlerin petrol satışı ve Bağdat ile yaşanan siyasi kriz sürecinin en başından bu yana Irak'ın bütünlüğünün korunması mesajını vermişti. Kerry'nin, Kürtlerin federal bir yapı olarak kalması ve Irak'ın demokratikleşme sürecinde aktif rol almaları için çağrıda bulunacağı belirtiliyor.

'Muhalefetiyle iktidarıyla aynı görüşteyiz'

Barzani, daha önce bölgeyi ziyaret eden siyasi liderler ve devlet yetkilileri ile görüşmelerini hep kurmayları ile yaparken, Kerry ile yapılan görüşmede başta bölgede yeni oluşan Goran hareketi dahil olmak üzere tüm muhalif parti liderlerini de görüşmelere aldı. Barzani'nin ABD'ye muhalefeti ile iktidarı ile hepimiz aynı görüşteyiz mesajı verdiği kaydedildi.

Kerry'ye farklı protokol

Dünkü Bağdat ziyareti ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu sabah Irak Kürdistan Bölgesi'ne ulaştı. Kerry'yi Uluslararası Erbil Havaalanında Bölge Başkanlık Divanı Sözcüsü Fuad Husen ve Dış ilişkiler Bürosu Sözcüsü Felah Mistefa karşıladı. Daha önceki karşılamalarda başta Neçirvan Barzani ve bakanlar yer alırken Kerry'nin karşılanmasında protokol farklı uygulandı. Kerry temasları çerçevesinde ilk toplatısını Bölge Başkanı Mesud Barzani, Goran Hareketi Lideri Noşirwan Mustefa, Başbakan Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile gerçekleştiriyor.

Irak'tan ayrılmayın

Kerry'nin, Kürt yönetiminden Irak'taki siyasal süreçten çekilmemeleri, yeni Irak hükümetine katılmaları ve Cumhurbaşkanlığı için güçlü bir adayı belirlemeleri yönündeki taleplerini iletmesi bekleniyor. Maliki'ye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Maliki'nin Kürt yönetiminin Bağdat'a verecegi desteğin daha anlamlı kalması için Irak'ın yeni Cumhurbaşkanın bir kez daha Kürt olmasını istediklerini ve bunun Erbil'e iletilmesini istediği kaydedildi.

Bağımsızlık masada

Kürt liderlerin bugün Kerry ile yaptığı görüşmenin en önemli gündem maddesi ise Kürt lider Barzani'nin önceki gün "Artık Kürtlerin kaderini belirleme günü gelmiştir" measjı olacak. Özellikle 2 haftadan bu yana muhalefet partileri ile 3 toplantı yapan ve bölgenin geleceği konusunda önümüzdeki günlerde önemli açıklamalar yapmaya hazırlanan Barzani'nin Kerry'ye "Maliki'ye güvenmiyoruz. Irak'ın istikrarı için elimizden geleni yaptık ama karşımızda giderek diktatörleşen bir Maliki var." mesajı vererek Bağdat'a artık sıcak bakmadıklarını iletecek. Diğer taraftan görüşmede Maliki'nin ABD üzerinden Kürtlere gönderdiği mesajların dışında İran aracılığı ile yolladığı mesajlar da tartışılıyor. Dün Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri Maliki ile görüşen Kerry, Bağdat yönetiminden 1 Temuza kadar yeni hükümetin kurulmasını istemişti.



10 yıl önce