|

Baş şüpheli Suud yönetimi

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğünün ortaya çıkması sonrası, dünya gözünü kaybolan kişilere çevirdi. Suudi ünlü komedyen Fahad al-Butairi ve aktivist eşinden de geçtiğimiz mart ayından beri haber alınamıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 10/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 03:44 - 10/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Muhammed bin Selman
Muhammed bin Selman

Suudi Arabistan’da geçen mart ayında tutuklan komedyen Fahad al-Butairi ve aktivist eşi Loujain al-Hathloul’dan bir süredir haber alınamıyor. Suudi Arabistan’da araba kullanmaktan tutuklanan kadın hakları aktivistlerinden biri olan Hathloul daha sonra serbest bırakılmıştı. Ancak ikili geçtiğimiz mart ayında birlikte tutuklanmış, Fahad, Ürdün’den Suudi Arabistan’a BAE’den Loujain’e götürülmüştü. Hathloul ise hala hapisteydi ve babası kızının vahşice işkence gördüğünü duyurmuştu.


Butairi ve Hathloul’un nerede oldukları bilinmiyor. Fahad’ın Twitter ve Instagram hesapları ise kapatılmış durumda. Butairi’nin arkadaşı olan ABD’li yazar Kirk Rudell, geçtiğimiz hafta çiftten haber alamadığını belirten tweetler atmıştı. Rudell, “Fahad’ın nerede olduğunu bilmiyorum. Twitter hesabını devre dışı bıraktı. Geçen bahardan beri ondan hiçbir iz bulamıyorum. Onlar sadece genç, yaratıcı insanlardı, aynı temel insan haklarını paylaşmaya çalışıyorlardı “ şeklinde açıklamada bulundu.

  • ‘Riyad hiç değişmedi’
  • Washington Post gazetesi, Suudi Arabistan yönetiminin Netflix’teki bir şovu engellemesini eleştiren bir makale yayınladı. Makelede, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Yemen’deki iç savaş nedeniyle eleştirildiği Netflix programının ülkede yayından kaldırılmasının, Kaşıkçı cinayetinden bu yana Riyad’da bir değişiklik olmadığını gösterdiği belirtildi.

Rahaf’a mülteci statüsü

  • Aile içi şiddetten kaçan ve Bangkok’ta kaldığı oteli terk etmeyi reddeden Rahaf Muhammed el Kunun’a, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından resmen “mülteci” statüsü verildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Avustralya’dan, Kunun’u mülteci olarak ülkeye kabulünü istedi.

#Suudi Arabistan
#Cemal Kaşıkçı
#Cinayet
5 yıl önce