|

Başbakan Yıldırım ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüştü

Başbakan Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. Yıldırım, görüşmede FETÖ elebaşının tutuklanarak Türkiye'ye iadesi, faaliyetlerinin sonlandırılması talebi yinelendi.

Yeni Şafak
22:59 - 9/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:01 - 10/11/2017 Cuma
Yıldırım ile Pence Beyaz Saray'da bir araya geldi.
Yıldırım ile Pence Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesi sona erdi.

Başbakan Yıldırım, Washington'daki temasları kapsamında ABD Başkan Yardımcısı Pence ile TSİ 19.00'da Beyaz Saray'da bir araya geldi. Roosevelt Salonu'nda gerçekleştirilen basına kapalı görüşme, 1 saat 20 dakika sürdü.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Başbakan Yıldırım'ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras ve diğer yetkililer katıldı.

FETÖ elebaşının tutuklanarak Türkiye'ye iadesi istendi


Başbakan Binali Yıldırım'ın, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesinde, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşının tutuklanarak Türkiye'ye iadesi, faaliyetlerinin sonlandırılması talebi yinelendi.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Pence'in Beyaz Saray'daki görüşmesinde, iki ülke ilişkileri ele alındı.

FETÖ elebaşının tutuklanarak,
Türkiye
'ye iadesi ve faaliyetlerinin sonlandırılması talebinin yinelendiği görüşmede,
New York
'da devam eden ve ilişkilere zarar veren davalardaki sözde delillerin sahte olduğu, yasalara uygun bulunmayan yöntemlerle toplandığı hatırlatıldı.
Terörle mücadele dahil olmak üzere, ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerin etraflıca ele alındığı görüşmede,
Türkiye
'nin, terör örgütü
YPG
'ye silah verilmesi konusunda duyduğu rahatsızlık ve desteğin sona erdirilmesi yönündeki beklentileri dile getirildi.

Görüşmede taraflar, iki ülke arasındaki köklü müttefiklik ilişkilerinin ve stratejik ortaklığın önemini vurguladı ve bu görüşmenin ikili ilişkilerde, iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve ABD arasında yapıcı diyalog temelinde yeni bir sayfa açması temennisinde bulundu.



  • "Geniş güvenlik önlemleri"
  • Yıldırım-Pence görüşmesi sırasında Beyaz Saray çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Başbakan Yıldırım'ın ziyareti dolayısıyla Beyaz Saray'ın önündeki Lafayette Park'ın tamamen kapatıldığı ve parka çıkan sokaklarda ilave güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Olası protestolara karşı polisin aldığı güvenlik önlemleri dikkati çekti.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayındaki ABD ziyaretinde, Beyaz Saray önündeki alanda ve Lafayette Park'ta terör örgütü PKK yandaşları eylem yapmış ve ABD polisi eylemcilere geç müdahalede bulunmuştu.

Beyaz Saray'dan açıklama


Öte yandan,
Beyaz Saray
'dan yapılan açıklamada, Başbakan
Yıldırım
ve
Pence
görüşmesinin Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya yardımcı olacağı vurgulandı.

Açıklamaya göre, dost ve müttefik olarak ikili sorunlarda yapıcı diyaloga ihtiyaç bulunduğu konusunda mutabık kalındı.

Yıldırım ile Pence'in, Ortadoğu'da istikrar ve güvenliğin Türkiye ile
ABD
'nin menfaatine olduğuna işaret edilerek, bu amaçla hükümetler arası müşaverelerin artması konusunda mutabık kaldığı ifade edildi.
Başkan Yardımcısı
Pence
,
Başbakan Yıldırım
'a, Türkiye'nin küresel güvenliğe ve terör örgütü DEAŞ'ın yenilmesine sağladığı katkıdan dolayı teşekkür etti.
Pence, ABD'nin
PKK
ve diğer terör örgütlerine karşı Türkiye’nin yanında durduğunu iletti.
Ayrıca, Türkiye'deki bazı Amerikan vatandaşları, ABD misyonlarının yerel çalışanları, gazeteciler ve sivil toplum üyelerinin Olağanüstü Hal (
OHAL
) kapsamında tutuklanması konusunda duyulan kaygıyı da aktaran Pence, ilgili davaların şeffaf ve kanunlarca belirlenen esaslara uygun karara vardırılması çağrısında bulundu.

#Binali Yıldırım
6 yıl önce