|

Başbakan Yıldırım: Avrupa Birliği vizyonunu gözden geçirmeli

Başbakan Yıldırım, Malta-Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada "Avrupa Birliği'nin esasen yaşadığımız şartlar altında gelecek vizyonunu gözden geçirmesi gerekiyor. İngiltere neden çıkmaya çalışıyor, başka ülkelerde Avrupa Birliği ile ilgili ne gibi bakış açıları var? Bunları sağlıklı değerlendirmek ve Türkiye ile ilgili ilişkileri de buna göre yeniden ele almak lazım. Biz Avrupa Birliği'ne yük olmak için değil, Avrupa Birliği ile yük paylaşmak için girmek istiyoruz." dedi.

Yeni Şafak
18:40 - 17/02/2017 Cuma
Güncelleme: 22:39 - 17/02/2017 Cuma
AA
Başbakan Binali Yıldırım, Malta-Türkiye İş Forumu'nda bir konuşma yaptı.
Başbakan Binali Yıldırım, Malta-Türkiye İş Forumu'nda bir konuşma yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, Malta Ticaret Borsası'nda düzenlenen Malta-Türkiye İş Forumu'ndaki konuşmasında, Türkiye'de sağlık alanında son 15 yılda büyük bir dönüşüm gerçekleştirildiğini söyledi.



Bunun birçok ülkeye model olduğunu ifade eden Yıldırım, bu başarının içeride sağlık hizmetinin herkese sağlanmasının yanında dışarıdan da sağlık turizminin başlamasına temel teşkil ettiğini dile getirdi.



Sağlıkta yeni bir konsepte ve anlayışa geçtiklerini de anlatan Yıldırım, 30 büyük ilde şehir hastaneleri yaptıklarını, bunların ikisinin tamamlandığını, bu yıl içerisinde de sekizinin bitirilmiş olacağını aktardı.



Bu hastanelerin genel bütçeden değil "yap-kirala-devret" modeliyle yapıldığına işaret eden Yıldırım, hastanelerin büyüklüğüne ilişkin detayları paylaştı.



Başbakan Yıldırım, Kıbrıs'a borularla su götürüldüğünü de anımsatarak, "Bu da büyük ve ilk projelerden bir tanesi. Kısacası tabii ki ihtiyaçlar sınırsız, kaynaklar sınırlı. Bu sınırsız ihtiyaçları, sınırlı kaynaklarla görebilmek kolay değil. Genel bütçe imkanları her zaman yeterli olmuyor. Bu yüzden de geliştirdiğimiz yap-işlet-devret modelleri sayesinde Türkiye'nin yıllardır hep ertelemekte olduğu büyük projeleri birer birer hayata geçirdik. Bu tecrübelerin hepsini paylaşabiliriz. Birlikte iş yapabiliriz." diye konuştu.



"Dünya'da terör tehdidinden korunan hiçbir yer yok"


Turizm alanında iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha hızlı gelişeceğine emin olduğunu ifade eden Yıldırım, "Maalesef zaman zaman ülkeler bir güvenlik ve terör sınıflaması yaparak, turizmin belirli yerlerden, ülkelerden başka yerlere kaymasını sağlamaya çalışıyorlar. Ben şunu açıkça söyleyim. Malta Valletta ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli. Dünyada terör tehdidinden korunan hiçbir yer yok. Bunu yaşayarak gördük. Onun için terörü ortak tehdit olarak almalı ve birlikte mücadele etmeliyiz." şeklinde konuştu.



"Terör- turizm" söylemlerinde akıllara, "Rekabeti bozacak bir takım manipülasyonlar var mı, yok mu?" sorusunun geldiğini ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin bu konuda tedbirleri olduğunu söyledi.



Yıldırım, en son İngiltere ile havaalanı güvenliği ile ilgili anlaşma yapıldığını, şimdi diğer ülkelerle de bu anlaşmaların sağlanacağını hatırlatarak, şöyle konuştu:



"Türkiye'ye 2002'de 13 milyon turist gelirken, 2015'in sonunda 40 milyona yaklaştı. Turizmle ilgili gelirlerimiz 40 milyar dolara ulaşmıştı. Son 1,5 yıl içerisinde biraz düşme var. Bunun sebebi de belli. Tabii Türkiye etrafında savaş var, istikrarsızlık var, mülteci akını var. Dolayısıyla bunlar kısmen burada yavaşlamaya sebep oldu ama bu sene tekrar toparladı."



Yıldırım, gerçekleştirdiği ziyaretin, Türkiye ile Malta arasındaki turizm faaliyetlerinin artmasını sağlayacağını vurgulayarak, "Şimdiden düşünün, bu kadar Türk'ü nerede misafir edeceksiniz?" dedi.



Malta'nın Türkiye için eğitim alanında, özellikle dil öğrenimi konusunda büyük potansiyel barındırdığına dikkati çeken Yıldırım, "Bunu, bir bakanlık politikası, bir eğitim politikası haline getirmek suretiyle, buradaki potansiyeli de gerçekleştirebiliriz." dedi.



Yıldırım, iki ülke arasında öğrencilerin karşılıklı olarak dil eğitimi alabileceğini ifade ederek, "Böylece Avrupa Birliği'ne girmeden önce, bu lisan mevzusunu da halletmiş olacağız. Nasıl olsa daha çok vaktimiz var, acelemiz yok." değerlendirmesini yaptı.



"Avrupa Birliği ile yük paylaşmak için girmek istiyoruz"


  • Bu süreçte hayatın devam ettiğine, ilişkileri geliştirmenin, karşılıklı ticareti ve yatırımları artırmanın önemine değinen Yıldırım, "Avrupa Birliği'nin esasen yaşadığımız şartlar altında gelecek vizyonunu gözden geçirmesi gerekiyor. İngiltere neden çıkmaya çalışıyor, başka ülkelerde Avrupa Birliği ile ilgili ne gibi bakış açıları var? Bunları sağlıklı değerlendirmek ve Türkiye ile ilgili ilişkileri de buna göre yeniden ele almak lazım. Biz Avrupa Birliği'ne yük olmak için değil, Avrupa Birliği ile yük paylaşmak için girmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Malta'ya "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi" konusunda dönem başkanlığında, Türkiye'ye vereceği destek için şimdiden teşekkür ettiğini dile getiren Yıldırım, "Eğer mümkün olursa biz yeni iki fasıl da sizin başkanlık dönemizde açmayı arzu ediyoruz. Bu konuyu da sizlerle paylaştık. Ayrıca tabii Malta başından beri hiçbir şart olmadan Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi yönünde hep kararlı duruşunu ortaya koymuştur. Bunun için teşekkür ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.



Yıldırım, Türkiye'nin Suriye'de, Irak'ta ve diğer yakın çevrede yaşanan istikrarsızlıklar, iç savaşlar nedeniyle ciddi bir göç baskısı altında olduğunu da vurgulayarak, şunları kaydetti:



"Bugüne kadar, halen de 3 milyonun üzerinde mülteciyi biz ağırlıyoruz, onlara ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye'nin katlandığı bu fedakarlığı, Avrupa Birliği'nin daha iyi değerlendirmesini ve bu konudaki yük paylaşımına biraz daha fazla gayret göstermesini de dolayısıyla bekliyoruz. Söylenenler güzel ama her zaman olduğu gibi Avrupa Birliği'nde söylemden eyleme geçiş, o kadar hızlı olmuyor. Sizin de bu konuda Avrupalı dostlarınıza söyleyeceğiniz güzel şeyler olabilir diye düşünüyorum."



Yıldırım, Türkiye-Malta ilişkilerinin ilerleyen süreçte çok daha hızlı ilerleyeceğine ve her iki ülke halklarının bundan istifade etme imkanı bulacağına duyduğu inancı vurgulayarak, Maltalı iş adamlarına gösterdikleri ilgi ve ev sahipliklerinden dolayı teşekkür etti.





#Başbakan
#Binali Yıldırım
#Malta
7 yıl önce