|

Biden'dan Putin'e misilleme: Donetsk ve Luhansk ile ticari ilişkiler yasaklanacak

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Rusya'nın "bağımsızlığını tanıdığını" açıkladığı iki bölge ile ABD'li kişi ve kurumların ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımlayacağını duyurdu. Öte yandan bir yaptırım haberi de İngiltere'den geldi. İngiltere, Rusya'ya karşı yaptırımlarını yarın açıklayacağını bildirdi.

23:40 - 21/02/2022 Pazartesi
Güncelleme: 01:50 - 22/02/2022 Salı
AA
ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın uluslararası taahhütlerini açıkça ihlal ettiğini ifade ederek, alınan ek önlemlerin yakın zamanda açıklanacağını belirtti.

Rusya’dan böyle bir hareket beklendiği ve ABD’nin hemen yanıt vermeye hazır olduğu belirtilen açıklamada,
"Başkan (Joe) Biden yakında, ABD'li kişilerin Ukrayna'nın sözde DNR (Donetsk) ve LNR (Luhansk) bölgelerine veya bu bölgelerden yeni yatırım, ticaret ve finansmanı yasaklayacak bir Yürütme Kararı yayınlayacak. Bu karar ayrıca Ukrayna'nın bu bölgelerinde faaliyet gösterdiği belirlenen herhangi bir kişiye yaptırım uygulama yetkisi de sağlayacaktır. Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları yakında ek ayrıntılara sahip olacak. Ayrıca, bugün Rusya'nın uluslararası taahhütlerini açıkça ihlal etmesiyle ilgili ek önlemleri de yakında açıklayacağız. Açık olmak gerekirse: bu önlemler, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi durumunda Müttefikler ve ortaklarla koordineli olarak hazırladığımız hızlı ve ciddi ekonomik önlemlerden ayrıdır ve bunlara ek olacaktır. Müttefikler ve Ukrayna da dahil olmak üzere ortaklarla sonraki adımlar ve Rusya'nın Ukrayna sınırında devam eden gerilimi tırmandırması hakkında yakın istişarelerde bulunmaya devam ediyoruz”
denildi.

BIDEN ŞİDDETLE KINADI

  • ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınadıklarını açıkladı.
  • Beyaz Saray, Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
  • Rusya'nın Donbas'taki ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıması kararının ve sonrasında atılacak adımların ele alındığı görüşmeden Biden, Putin'in sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınadıklarını belirtti.

RUSYA'NIN KARARI SONRASI BIDEN'DAN TELEFON DİPLOMASİSİ

Beyaz Saray açıklamasında ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile de telefonla görüştüğü ifade edildi.

Zelenskiy görüşmesine dair yapılan açıklamada, "Başkan Biden, bugün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile ABD'nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yeniden teyit etmek için görüştü” denildi.

Biden’ın, Zelenskiy’i, yaptırım uygulama planı da dahil olmak üzere ABD’nin yanıtı konusunda bilgilendirdiği ifade edildi.

Açıklamada, Biden’ın Macron ve Scholz ile Ukrayna sınırında Rusya’nın devam eden gerilimi tırmandırması hakkında görüştüğü belirtildi:

  • "Liderler Başkan Putin’in Ukrayna’nın sözde DNR (Donetsk) ve LNR (Luhansk) bölgelerini ‘bağımsız’ olarak tanıma kararını şiddetle kınadılar. Sonraki adımlarda yanıtlarını nasıl koordine etmeye devam edeceklerini görüştüler”

ALMANYA VE NORVEÇ’TEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da sosyal medya hesabından konuya dair açıklama yaptı. Açıklamada, "Putin'in doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı ‘halk cumhuriyetlerini’ tanıması, Normandiya formatında ve AGİT'te yıllarca süren çabaları kasıtlı olarak geçersiz kılıyor. Bu uluslararası hukuk ihlaline tepki göstereceğiz ve ortaklarla işbirliği yapacağız” dedi.

Norveç Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Norveç'in, Putin'in kararını kınadığı ifade edilerek, "Bu, Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün bir başka ihlalidir ve Minsk anlaşmalarının ruhuna ve lafzına doğrudan aykırıdır" denildi.

İNGİLTERE: YAPTIRIMLARI YARIN AÇIKLAYACAĞIZ

İngiltere de Rusya'ya yönelik yaptırımları yarın açıklayacağını bildirdi.

#Joe Biden
#ABD
#Ukrayna
#Rusya
2 yıl önce