|

Bir İslamofobik daha kabinede

ABD Başkanı Trump, savaş kabinesini büyük ölçüde şekillendirerek 2003'teki Irak işgalinin savunucusu John Bolton, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na getirdi. İslam düşmanı Bolton İran, Kuzey Kore, Libya ve Suriye’ye saldırı önermiş, 15 Temmuz’da da darbecilere destek vermişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:31 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na neo-con John Bolton’ı getiren Trump, CIA Başkanı Mike Pompeo’yu Dışişleri Bakanlığı'na, CIA’in başına kurum içinden işkenceci Gina Haspel'i getirmişti. Her üç isim de savaş yanlısı, İslam karşıtı ve işkence taraftarı olarak biliniyor.
Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na neo-con John Bolton’ı getiren Trump, CIA Başkanı Mike Pompeo’yu Dışişleri Bakanlığı'na, CIA’in başına kurum içinden işkenceci Gina Haspel'i getirmişti. Her üç isim de savaş yanlısı, İslam karşıtı ve işkence taraftarı olarak biliniyor.

ABD Başkanı Trump, işgal holiganı ve savaş çığırtkanı olarak bilinen John Bolton’ı yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadı. İslam düşmanlığıyla öne çıkan Bolton Irak, İran, Kuzey Kore, Libya ve Suriye’yi işgal ve rejim değişikliği önermişti. Bolton, 15 Temmuz’da darbecilere açıkça destek de vermişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak savaş yanlısı duruşu ve Müslüman karşıtı söylemleriyle dikkati çeken ABD’nin eski BM Temsilcisi John Bolton’ı getirdi. John Bolton, Trump’ın Michael Flynn ve H. R. McMaster’dan sonra bir yıl içinde üçüncü Ulusal Güvenlik Danışmanı oldu.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert R. McMaster’ın yerine gelen Bolton’ın 9 Nisan’da göreve başlaması bekleniyor. McMaster’ın ise orduda görevine devam edeceği ve yaz başında emekliye ayrılacağı açıklandı. Trump, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Mike Pompeo’yu Dışişleri Bakanlığına, CIA’in başına kurum içinden Gina Haspel'i getirmişti. Her üç isim de savaş yanlısı, İslam karşıtı ve işkenceci olarak biliniyor.

Kamuoyunda “ultra şahin” görüşleriyle bilinen Bolton, Irak, İran, Kuzey Kore, Libya ve Suriye gibi ülkelere askeri harekat ve rejim değişikliği önerileriyle dikkati çekiyor. Bolton, 15 Temmuz’da FETÖ’cü darbecilere açık destek de vermişti.

İŞGAL HOLİGANI

“Savaş yanlısı” siyasetçilerden biri olan Bolton, eski patronu Bush döneminde yapılan Irak işgalini hararetle savunmuştu. Bolton, Irak kararının “doğru” olduğunu, hatta işgal sonrasında ABD’nin Irak’tan hiç çekilmemesi gerektiğini savundu. Irak’ta kitle imha silahları olduğu yalanını savunan Bolton, bir mülakatta “Irak’ı iyi ki işgal ettik ve Saddam’ı iktidardan aldık. Bunlar, doğru kararlardı fakat 2011’de geri çekilmek kötü bir fikirdi” ifadesini kullandı.

  • Trump üçlüyü tamamladı
  • Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na neo-con John Bolton’ı getiren Trump, CIA Başkanı Mike Pompeo’yu Dışişleri Bakanlığı'na, CIA’in başına kurum içinden işkenceci Gina Haspel'i getirmişti. Her üç isim de savaş yanlısı, İslam karşıtı ve işkence taraftarı olarak biliniyor.

NÜKLEER ANLAŞMA TEHLİKEDE

ABD’nin İran’la yapılan anlaşmadan bir an önce çekilmesi gerektiği fikriyle yetinmeyen Bolton, İran’ı durdurmak için “İran’ı bombalamayı” düşünüyor. Bolton, İran’la yapılan nükleer anlaşmaya karşı 2015’te New York Times gazetesinde kaleme aldığı makaleye de “İran’ın bombasını durdurmak istiyorsan İran’ı bombala” başlığını attı. Bolton’un Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'na gelmesi ile Trump’ın İran’la mevcut nükleer anlaşmayı Mayıs ayı ortasında çöpe atacağı iddiaları da kuvvet kazandı. Bolton ilk günden itibaren anlaşmaya karşı çıkmasıyla tanınıyor.

MÜSLÜMAN DÜŞMANI

Bolton’un savaşçı söylemlerinin yanı sıra Müslüman karşıtı gruplarla ilişkisi ve İslamofobik söylemleri de dikkati çekiyor. Bolton, “Amerika’nın İslamlaşmasını durdurun” ve “Fetva” gibi kitapların yazarı Geller’in 2010’da kaleme aldığı “Amerika Sonrası Başkanlık: Obama Yönetiminin Amerika’ya karşı Savaşı” kitabına da önsöz yazdı. Bolton, 2016’da bir konferansta İslam’ın Batı uygarlığı için tehdit unsuru olduğunu ileri sürerken terörizmin doğrudan İslam dünyası ile ilişkili olduğunu iddia ettiği yazılar kaleme aldı.


Marksist PKK itirafı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı John Bolton’un bir hafta önce YGP’nin Marksist terör örgütü PKK’nın uzantısı olduğunu söylediği ortaya çıktı. 14 Mart’ta Fox News televizyonunda, Zeytin Dalı Harekatı’nı değerlendiren Bolton ABD’nin NATO müttefiki olan Türkiye ile DEAŞ mücadelesinde iş birliği yaptığı YPG arasında kalmasını, önemli ölçüde Washington’un net bir stratejisi olmamasına bağladı. Eski Başkan baracak Obama’nın stratejisini eleştiren Bolton “Ancak yeterince dikkate almadığımız şey, bu Kürt güçlerin Türkiye’nin on yıllardır mücadele ettiği Türkiye’deki Marksist bir grubun müttefiki olmasıydı.” dedi. Bunun üzerine sunucu “Bir dakika, siz bizim Marksist bir milisi desteklediğimizi mi söylüyorsunuz?” şeklinde soru yöneltti. Bolton, soruya “Onlar Marksist olduklarını ama Türkiye Kürtleri, orada bilinen adıyla PKK ile çok da bağlantılı olmadıklarını söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

Tillerson’dan veda konuşması

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Dışişleri Bakanlığı görevinden alınan Rex Tillerson bakanlıkta veda konuşması yaptı. Konuşmasında Başkan Trump’ın ismini anmayan Tillerson, “En kıymetli varlığınız olan dürüstlüğünüzü asla kaybetmeyin” ifadesini kullandı. Tillerson, başkent Washington’u ‘kötü niyetli bir şehir’ olarak tarif etti. Tillerson, “Bu şehir kötü niyetli bir şehir olabilir, fakat siz bunun parçası olmak zorunda değilsiniz” diye konuştu.


Fox’ta darbeyi övdü

Bolton, 15 Temmuz darbe girişimi yaşanırken Fox News kanalında ‘Erdoğan’ın ardından yas tutmayacam’ demişti. ‘’Kalbimde Erdoğan için merhamet yok, devrilirse tek bir gözyaşı bile dökmem. Onun ABD’nin dostu olduğuna inanmıyorum’’ diyen Bolton, darbeyi şu sözlerle desteklemişti: “Darbe başarılı olursa Erdoğan’ın Osmanlı halifeliğini yeniden yaratma, Ortadoğu’da yeniden baskın güç olma ve Türkiye’yi İslamcı yöne çevirme çabaları başarısızlığa uğrar.’’

#Bolton İran
#Kuzey Kore
#Libya
#​ABD
6 yıl önce