|

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne Grandi atandı

İtalyan diplomat Grandi, görevi Guterres'ten devraldı. Birleşmiş Milletler'in (BM) yeni Mülteciler Yüksek Komiseri İtalyan diplomat Filippo Grandi, görevine başladı.

Yeni Şafak
15:33 - 4/01/2016 Monday
Güncelleme: 16:06 - 4/01/2016 Monday
AA

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından atanmasını, BM Genel Kurulu'nun geçen kasım ayında onayladığı Grandi, görevi iki dönemdir yürüten Eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres'ten devraldı.



Grandi, göreve başlamasının ardından yaptığı açıklamada, oldukça zorlu bir iş üstlendiğini ancak hükümetler, sivil toplum örgütleri ve diğer ortaklarla beraber çalışarak milyonlarca mülteci, yerinden edilen ve vatansız insanın korunmasında ilerleme kaydedeceklerini söyledi.



Grandi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük mülteci sayısıyla karşı karşıya olan ve insani yardımlarda ciddi fon sıkıntısı yaşayan kuruma liderlik edecek.



BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nda 2010-2014 arasında Genel Komiserlik, 2005-2010 döneminde de Genel Komiser Yardımcılığı görevi yapan Grandi, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) çatısı altında da Türkiye, Sudan, Suriye ve Irak'ta çeşitli görevlerde bulundu. Grandi, Kenya, Benin, Gana, Liberya, Afrika Büyük Göller Bölgesi, Yemen ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde acil yardım operasyonlarını yönetti.



BM Genel Sekreteri Ban, 12 Kasım 2015'te Guterres'in ayrılacağı BMMYK görevine İtalyan diplomat Grandi'yi getireceğini açıklamıştı. BM Genel Kurulu da 18 Kasım 2015'te, Grandi'nin Mülteciler Yüksek Komiserliğine getirilmesini onaylamıştı.



#birleşmiş milletler
#Filippo Grandi
8 years ago