|

BM ne işe yarar!

Katar’ın Körfez ablukasına karşı yardım talep ettiği BM, Doha’ya tavsiye vermekle yetindi. Dünya barışı ve güvenliğini korumakla yükümlü BM’nin en güçlü organı olan Güvenlik Konseyi, Katar krizine müdahale etmeyecek. Suriye sınavını geçemeyen BM’nin güvenilirliği Katar kriziyle dibe vururken “BM ne işe yarar?” sorusunu bir kez daha gündeme taşıdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:26 - 5/07/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Katarlılar Emir Şeyh Tamim'in Doha'daki duvar portesine duygu ve düşüncelerini yazdı.
Katarlılar Emir Şeyh Tamim'in Doha'daki duvar portesine duygu ve düşüncelerini yazdı.

Dünya barışı ve güvenliğini korumakla yükümlü BM’nin en güçlü organı olan Güvenlik Konseyi, Katar krizine müdahale etmeme kararı aldı. Ablukaya karşı Katar’ın yardım talep ettiği BM Güvenlik Konseyi, Doha’ya Katar krizinin diyalog ve istişare yoluyla çözüme kavuşturulabileceği tavsiyesini verdi. Suriye sınavını geçemeyen BM’nin güvenilirliği Katar kriziyle dibe vururken “BM ne işe yarar?” sorusunu bir kez daha gündeme taşındı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çin’in BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, BM Güvenlik Konseyi’nin komşu ülkelerle arasındaki görüş farklılıklarını bizzat gidermesi için Katar’a çağrıda bulunduğunu söyledi.

BMGK’NİN GÖZÜ GÖRMÜYOR

Liu, en isabetlisinin, ihtilafa taraf olan ülkelerin diyalog ve istişare yoluyla krizi çözüme kavuşturmaları olabileceğini iddia ederek ‘Güvenlik Konseyi’nin başka alternatif görmediğini’ söyledi. Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, krizi çözüme kavuşturma imkânlarını görüşmek üzere Cuma günü Güvenlik Konseyi temsilcileriyle bir araya gelmişti. El Cezire televizyonu, El Sani’nin, Güvenlik Konseyi’nden Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin Katar’a uyguladıkları ambargoyu kaldırmalarını sağlamasını talep ettiğini bildirdi.

AİLE MESELESİYMİŞ!

BM Güvenlik Konseyi’nin bu kararı, ABD yönetiminin 25 Haziran’da açıkladığı tutumu ile benzerlik taşıyor. Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, Katar ile Körfez Arap ülkeleri arasındaki krizi “aile içi bir mesele” olarak tanımlamış, “Bu meselenin tarafı olan 4 ülke var, bunun bir aile meselesi olduğuna inanıyoruz ve bunu onlar çözmeli” diye konuşmuştu. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn 5 Temmuz’da diplomatik ilişkilerini kestiği Katar’a ulaşım ve ticaret ambargosu uyguluyor.

Gabriel: Katar
krizi uzayabilir

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Katar krizine kısa zamanda çözüm bulunabileceğine ihtimal vermediğini söyledi. BAE’yi ziyaret eden Gabriel, Abu Dabi’de yaptığı açıklamada Körfez ülkelerinin ağzıyla konuşarak ayrıca “Katar uyruklu kişilerin radikal gruplara olası desteğinin” ciddi şekilde görüşülmesi gerektiğini belirtti. Gabriel, 10 Haziran’da Allgemeine Sonntagzeitung gazetesine verdiği demeçte Katar krizinin savaşa dönüşebileceğini söylemişti.


#Katar
#Körfez ülkeleri
7 yıl önce