BM: Türkiye birinci

Yeni Şafak
08:1316/09/2016, Cuma
G: 16/09/2016, Cuma
AA
Yeni Şafak

Birleşmiş Milletler Türkiye'nin dünyada en çok sığınmacı alan ülkesi olduğunu açıkladı. Bir dakikada 24 kişinin mülteci olarak göç ettiğini belirtilen açıklamada, "Türkiye yılın ilk yarısından bir milyon 838 binden fazla sığınmacı kabul etti" diye denildi.

Türkiye, Suriye'deki iç savaşın başladığı 2011'den bu yana açık kapı politikası uygulayarak üst düzey bir misafirperverlik sergiliyor.



Türkiye'nin mülteciler için kapılarını açması ve hayatlarını normal şekilde idame ettirebilmesi için yaptıkları, Avrupa Birliği'nin mültecilere karşı çirkin tutum sergileyen ülkelerine karşı insani ders niteliğinde.



BM açıkladı: İlk sırada Türkiye var


Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi'nin (UNIC) Fas Ofisi Başkanı Fethi ed-Debbabi, Türkiye'nin, dünyada en çok sığınmacı kabul eden ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını belirtti.




Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi'nin (UNIC) Fas'taki Müdürü Fethi ed-Debbabi, New York'ta gelecek pazartesi yapılması planlanan Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci ve Göçmen Zirvesi öncesinde Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye, sığınmacı kabul etmek konusunda dünyada birinci. BM verilerine göre Türkiye geçen yılın ilk yarısında bir milyon 838 binden fazla sığınmacı kabul etti. Onu 1,5 milyonla Pakistan, Lübnan, Irak, Etiyopya, Ürdün, Kenya, Uganda, Çad ve Sudan takip ediyor." ifadelerini kullandı.




Dünyada her dakika 24 kişinin göç ettiğini belirten Debbabi, söz konusu durumun neden olduğu krizinin BM'nin Mülteci ve Göçmen Zirvesinin düzenlemesini zorunlu kıldığını kaydetti.



  • Debbabi, mülteci ve göçmenlerin yaşadıkları zorlukların artması, denizlerdeki ölümler ve insan ticareti konusunda uyarıda bulundu.
  • Bunun yanı sıra, toplantıda konuşan BM Fas Yerleşik Koordinatörü Philippe Poisont, savaşlar, fakirlik, gıda güvenliği, işsizlik, ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri nedeniyle büyük göç akımlara çözümün bulunması gerektiğini kaydederek, konu hakkında ilk kez bir zirvenin düzenleneceğine dikkati çekti.
  • Poisont, son yıllarda artan yabancı fobisinin sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.












#BM
#Sığınmacı
#Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi