|

BM'den Cobra 3 operasyonu: 139 gözaltı

Yabani hayata yönelik suçlarla mücadele için 37 ülkede düzenlenen "Corba 3" adlı küresel operasyonda 139 kişi gözaltına alındı.

Yeni Şafak
22:34 - 18/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:58 - 18/06/2015 Perşembe
AA

Yabani hayata yönelik suçlarla mücadele etmek amacıyla 37 ülkede gerçekleştirilen "Cobra 3" operasyonunda 139 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.



Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi'nden yapılan açıklamada, Vahşi Suçlarla Mücadele Uluslararası Konsorsiyumu'nun yabani hayata yönelik suçlarla mücadele etmek ve suçluların adalete teslim edilmesi amacıyla Mayıs 2015'te "Corba 3" adlı küresel bir operasyon düzenlediği belirtildi.



Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarından 62 ülkeden çok sayıda gümrük görevlisi, polis, orman görevlisi ve vahşi yaşam koruyucusunun katıldığı operasyonda, 139 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.



Toplam 37 ülkede gerçekleştirilen operasyonda, aralarında fil dişi, gergedan boynuzu, karıncayiyen, gül ağacı, kaplumbağa, tıbbi bitkiler ve diğer bitki ve hayvan çeşitlerinden oluşan 247 farklı numune ele geçirildi.



Açıklamada, gözaltına alınanlar arasında Namibya'da gergedan boynuzlarının kaçırılmasını koordine eden bir Çinli ile Hindistan'da ünlü bir fil avcısının yakalandığı ifade edildi.



Mozambik'te 65 gergedan boynuzu ile 340 fildişi ele geçirildiği belirtilen açıklamaya göre, İngiltere'de 50 bin, Avusturya'da 10 bin ve Almanya'da 5 bin adet yasa dışı yabani yaşam öğesi ele geçirildi.



Operasyona Güney Doğu Asya Ulusları Vahşi Yaşam Uygulama Ağı Birliği'nin (ASEAN-WEN), BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) Örgütü, Dünya Gümrük Örgütü (WCO), Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (INTERPOL) destek verdiği vurgulandı.

#BM'den "Cobra 3" operasyonu: 139 gözaltı
#Viyana
#Yabani hayat
9 yıl önce