|

Boko Haram'dan IŞİD'e bağlılık yemini

Nijerya, Nijer gibi Afrika ülkelerinde yaptığı terör eylemleriyle gündeme gelen Boko Haram örgütü, IŞİD'e bağlılığını ilan etti. Örgüt lideri Ebubekir Şakau'nun ses kaydı ile yayınlanan bir videoda örgüt, IŞİD'e biat ettiğini belirtiyor.

Yeni Şafak
10:16 - 8/03/2015 Pazar
Güncelleme: 08:21 - 8/03/2015 Pazar

Nijerya'daki Boko Haram örgütünün, IŞİD'e bağlılığını ilan ettiği iddia edildi.


SITE adlı internet sitesinde yer alan ve Boko Haram'ın lideri Ebu Bekir Şekau'ya ait olduğu öne sürülen videoda, Şekau'nun IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye biat ettiklerini belirterek şunları söylediği öne sürüldü:


"Halifeye biat"

"Halifeye biat ediyoruz. Ona zorlukta ve kolaylıkta kulak verecek ve itaat edeceğiz. Ümmetin şahit olduğu ihtilafların, hilafetten başka ilacı yok. Tüm Müslümanları bize katılmaya çağırıyoruz."


Adı yerel dilde "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram'ın, 2009'da lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı ve yeni lideri Ebu Bekir Şekau ile birlikte sürdürdüğü kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 13 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.


İlk duyuran İngiliz medyası oldu

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, örgütün cumartesi akşamı Twitter aracılığıyla gönderilen sesli videosunda, Boko Haram'ın lideri Abubakar Shjekar'ın, “hilafete bağlılığımızı ilan ediyoruz... refahta ve zor zamanlarda onları dinleyeceğiz ve itaat edeceğiz' ifadelerine yer verdi.


Guardian gazetesi de Nijerjalı örgütün lideri Shjekar'ın sesi olduğu iddia edilen ses kaydında, Irak ve Suriye'nin bir bölümünde etkili olan hilafete bağlılıklarını kendilerinin ilan ettiğini yazdı.


2009'dan bu yana 12 bin kişiyi öldürdüler

Nijerja'da 2009 yılıdan beri kanlı eylemlerini sürdüren Boko Haram, bugüne kadar 12 bin’den fazla kişinin ölümüne neden olurken, 1.5 milyon kişinin de örgütten kaçmak için evsiz kaldığı belirtiliyor.


Öte yandan Cumartesi günü erken saatlerde Nijerya'nın kuzey doğusundaki Maiduguri kentinde düzenlenen intihar saldırısında 58 kişi hayatını kaybetti. Boko Haram militanları bu yılın başında ele geçirmeye çalıştıkları Maiduguri kentinde iki büyük saldırı düzenlemişlerdi.

 
#boko haram
#ışid
#boko haram ışid bağlılık
#boko haram biat
9 yıl önce