|

'Bosna’nın çatısı'nda Ramazan coşkusu

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki Bjelasnica dağında bulunan ve ülkenin en yüksek rakımlı köyü olması nedeniyle “Bosna'nın çatısı” olarak da nitelendirilen Lukomir'de Ramazan, coşkuyla ve beraberlik içinde yaşanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/06/2016 Salı
Güncelleme: 02:20 - 14/06/2016 Salı
Yeni Şafak

Kış aylarında aşırı soğuklar nedeniyle terk edilen köy, havaların ısınmasıyla yeniden canlanıyor. Yaklaşık 20 kişinin yaşadığı köyde, Ramazan ise ayrı bir coşkuyla karşılanıyor. İftarını her akşam birlikte yapan halk, kendilerini “büyük bir aile” olarak tanımlıyor. Lukomir'deki asırlık taş evlerinin önünde iftar vaktini ve iftar için gelecek misafirlerini bekleyen köy sakinleri, köy camisinde okunan ezanla birlik ve beraberliğin en güzel resmini yansıtıyor.



BUZDOLABI VE TELEFON YOK


Köy sakinlerinden İsmet Comor, havaların ısınmaya başlamasıyla bir ay önce köye döndüğünü anlatarak, “Kış aylarında Saraybosna'da kalıyorum. Bu köyde doğdum, kim bilir belki burada öleceğim” dedi. Lukomir'deki halkın tamamının oruç tuttuğunu söyleyen Comor, gün içerisinde hem çalışmak hem de dinlenmek için zaman ayırdıklarını ifade etti. Kış aylarında tam anlamıyla boşalan köyde, telefon, internet, televizyon, buzdolabı gibi aletler bulunmadığı gibi burada yaşayan halk, modern dünyadan soyut bir yaşam sürüyor.


#Bosna Hersek
#Bjelasnica
#Bosna'nın çatısı
8 yıl önce