|

Bosna’ya köprülü tuzak

Hırvatistan'ın güney kesimi ile kuzeydeki topraklarını karayolu ile birbirine bağlaması planlanan ancak Bosna Hersek'in açık denize çıkışına engel olacağı belirtiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:23 - 25/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Bosna Hersekli yetkililer anlaşmanın imzalanmasına tepki gösterdi.
Bosna Hersekli yetkililer anlaşmanın imzalanmasına tepki gösterdi.

Sürekli tartışma konusu olan Peljesac Köprüsü'nün inşası için, köprünün yapımını üstlenen China Road and Bridge Corporation (CRBD) firması adına Zhang Xiaoyuan ile Hırvatistan Karayolları Müdürü Josip Skoric anlaşma imzaladı. Bosna Hersekli yetkililer ise anlaşmanın imzalanmasına tepki gösterdi.


Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, yaptığı açıklamada, ülkesinin açık denize çıkışı konusundaki sorun çözüme kavuşturulmadan Hırvatistan'ın köprü inşasını durdurmasını istediklerini hatırlattı. Bosna Hersek'in köprünün yapımı konusundaki tutumunun değişmediğini belirten İzetbegovic, Avrupa Komisyonu'nu imzalanan bu anlaşma konusunda bilgilendireceklerini kaydederek gerekli adımların atılmaması durumunda hukuki yollara başvuracaklarını ifade etti. Ülkenin denize kıyısı olan tek şehri konumundaki Neum açıklarına yapılacak bir köprünün, Bosna Hersek'in açık denizlere çıkışını engelleyeceğini savunan Bosna Hersekli makamlar, olası bir kriz durumunda da Bosna Hersek'in hapsedilebileceğine dikkati çekiyor.

#Hırvatistan
#Köprü
#Bakir İzetbegovic
6 yıl önce