|

Büyük durum ne?

İsrail ve Körfez’deki bazı ülkeler, “Ortadoğu’da yeni iç savaşlar çıkarma” projesine Kaşıkçı cinayetinden sonra yükselen tepkiye rağmen ara vermedi. İsrail Başbakanı Netanyahu, Umman’dan sonra Bahreyn’i ziyaret edecek. Netanyahu’nun sözcüsü geziyi “Ortadoğu için büyük duruma hazırlık” olarak yorumladı. S. Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Netanyahu’yu tamamlayan bir tura çıktı. İlk ziyaretini bölgedeki akıl hocası BAE’ye yapan Veliaht, Bahreyn ve Mısır’ı da programına aldı. Rotanın, İsrail’in dikkat çektiği “Büyük durum” ile ilişkili olduğu belirtiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:47 - 24/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İsrail Başbakanı Netanyahu, Ekim yakında Umman’a bir ziyaret gerçekleştirmişti.
İsrail Başbakanı Netanyahu, Ekim yakında Umman’a bir ziyaret gerçekleştirmişti.

İsrail ve Körfez ülkeleri arasında, Ortadoğu’da yeni bir oyun sahneye sürülmek isteniyor. İsrail Başbakanlık sözcüsü Hani Merzuk, Umman’dan sonra Netanyahu’nun bir başka Körfez ülkesi Bahreyn’i ziyaret edeceğini açıkladı. Merzuk ziyareti, “Ortadoğu için büyük duruma hazırlık” şeklinde niteledi. Açıklamanın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Körfez turuyla çakışması dikkat çekti.

İsrail ve Körfez ülkeleri, (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Umman) arasında son bir yılda artan trafiğe ilişkin Tel-Aviv’den dikkat çeken bir açıklama geldi. İsrail Başbakanlık Arap Basını Sözcüsü Hani Merzuk dün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Körfez’deki yeni durağının Bahreyn olacağını belirtti. Sözcü Merzuk’un, Netanyahu’nun Bahreyn ziyaretini “Ortadoğu için büyük bir duruma hazırlık” şeklinde tanımlaması dikkat çekti. Merzuk’un sözleri, “Büyük durum ne?” sorusuna sebep oldu. Açıklamanın tam da, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Körfez turuna çıkmasıyla eş zamanlı gerçekleşmesi soru işaretlerini arttırdı.


TARİHİN AKIŞI DEĞİŞECEKMİŞ

Netanyahu’nun Bahreyn’e gerçekleştireceği ziyaretin “büyük bir durum” için hazırlık olduğuna dikkati çeken Merzuk, “Bu ziyaret başka bir Ortadoğu için büyük bir duruma hazırlıktır. Bu da yeni ilişkiler için sadece bir başlangıç ve aynı zamanda tarihin akışını düzeltmek için doğru yolda olduğumuzun delilidir” ifadelerini kullandı. Merzuk, İsrail’in Körfez ülkeleriyle akademik ve güvenlik alanlarında ilişkileri geliştirmek için büyük çaba ortaya koyduğunu da işaret etti.

  • Derin hakaret!
  • Ürdün’de BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın adının bir askeri birliğe verilmesi orduda tepki çekti. Adlarının gizli kalmasını isteyen askeri yetkililer, “Bu Ürdün’ün askeri geleneklerine derinden bir hakarettir” ifadelerini kullandı. Yetkililer ayrıca, “Öyle görünüyor ki, para her şeyi değiştirip satın alabiliyor. Ordumuz ve gelenekleri de dahil” açıklamasında bulundu. Ürdün Kralı Abdullah ve BAE Veliaht Prensi, Salı günü Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya gelmişti. Ürdün Kralı, ordunun özel kuvvet birimlerinden “Çöl Tugayı”nın ismini “Şeyh Muhammed bin Zayed el-Nahyan Acil Müdahale/ Yüksek Hazırlık Tugayı” olarak değiştirdiklerini açıklamıştı.

DİPLOMATİK İLİŞKİ YOK

Netanyahu’nun ziyaret edeceği açıklanan Bahreyn ile İsrail arasında diplomatik ilişki bulunmuyor. Netanyahu, Ekim yakında yine ülkesinin diplomatik ilişkisi bulunmayan, bir başka Körfez ülkesi, Umman’a bir ziyaret gerçekleştirmişti.

İSRAİLLİ BAKANLAR KÖRFEZ’DE

Netanyahu’dan sonra İsrailli Bakanların Körfez turuna çıkması da dikkat çekmişti. İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev, 28 Ekim’de BAE’de düzenlenen judo turnuvasına katılmıştı. İsrail İletişim Bakanı Eyüb Kara da 30 Ekim’de BAE’nin Dubai kentinde düzenlenen telekomünikasyon konferansına katılarak bir konuşma yapmıştı. İsrailli Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz ise 7 Kasım’da Umman’da düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Konferansı’na katılmıştı.

#​İsrail
#Körfez
#Ortadoğu
#Umman
#Muhammed bin Selman
5 yıl önce