|

Büyük temizlik

Suriye’nin kuzeyine yönelik 24 Ağustos 2016’da başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı’nda 144. güne gelindi. Bugüne kadar DEAŞ mensubu bin 775, PKK/PYD mensubu 310 terörist etkisiz hale getirildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2017 Pazar
Güncelleme: 02:49 - 15/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK), Fırat Kalkanı Harekatı'nda bugüne kadar 2 bin 85 terörist etkisiz hale getirildi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan haftalık bilgilendirmede,Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin bilgi verildi. Buna göre, DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin oluşturduğu tehdidi bertaraf ederek hudut güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek vermek için Suriye'nin kuzeyine yönelik 24 Ağustos 2016'da başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'nda 144. güne gelindi.



TECRİT HAREKATI TAM GAZ


Harekat kapsamında, Azez-Cerablus arasında bulunan toplam 226 meskun mahal ve bin 870 kilometrekare alan kontrol altına alındı. 9 Aralık tarihinde başlayan El Bab harekatında batıdan ve kuzeyden şehrin dış mahallelerine ulaşıldı. Terör örgütü DEAŞ'ın bölgeden temizlenmesine yönelik harekat kapsamında, “tecrit harekatı” sürdürülüyor, tespit edilen hedefler etkisiz hale getiriliyor. Terör örgütü PKK/PYD unsurlarının Afrin'den doğuya, Münbiç'ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam ediliyor.



TSK tarafından, Fırat Kalkanı Harekatı'nın başlangıcından bugüne kadar bin 518'i ölü, 250'si yaralı ve 7'si sağ olarak yakalanan toplam bin 775 DEAŞ'lı terörist etkisiz hale getirildi. Ayrıca 295'i ölü, 4'ü yaralı ve 11'i teslim olmak üzere toplam terör örgütü PKK/PYD mensubu 310 terörist etkisiz hale getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nca, bin 141 hedefe bin 233 bomba atıldı. Ayrıca tespit edilen 2 bin 845 el yapımı patlayıcı ve 43 mayın imha edildi.



AKILLI GÜDÜMLÜ MÜHİMMAT


Sivilleri çeşitli yöntemlerle kalkan olarak kullanan DEAŞ'a karşı TSK, elinde mevcut gelişmiş tespit, teşhis sistemleri ile hedef analizlerini yapıyor. Sivil halkın zarar görmemesi amacıyla akıllı güdümlü mühimmat kullanılıyor. Belirlenen hedefler noktasal atışlarla tam isabetle imha ediliyor. İçinde sivil olduğu belirlenen hedefler çok sayıda terörist barınsa dahi hedef olmaktan çıkarılıyor. TSK, Fırat Kalkanı ve Musul harekatları kapsamında koalisyonun gerektirdiği işbirliği ve koordinasyon esaslarını gözeterek destek faaliyetlerine devam ediyor. Gerek terörle mücadele harekatı gerekse Suriye'nin kuzeyinde yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında bölgede yaşayan sivillerin zarar görmemesi için her türlü tedbir alınıyor.



DEAŞ hedefleri vuruldu






Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında dün de terör örgütü DEAŞ'a ait 248 hedef imha edildi, 18 terörist etkisiz hale getiridi. Hedef tespit vasıtalarıyla belirlenen terör örgütü DEAŞ'a ait 214 hedef ateş altına alındı. Barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçlardan oluşan hedefler imha edildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığınca, El Bab ve Bzagah'da bulunan 14 hedefe hava harekatı düzenlendi. Hava harekatı sonucu 8 barınma yeri, 2 silahlı araç, 2 karargah binası ve 2 savunma mevzisi imha edildi. Gün içinde, karadan ve havadan düzenlenen harekatlarda 18 terörist etkisiz hale getirildi. DEAŞ'tan temizlenen bölgelerde muhaliflere destek sağlayan patlayıcı madde tespit ve imha timlerince, harekatın başından bugüne imha edilen el yapımı patlayıcı sayısı 2 bin 922'e ulaştı. Harekat kapsamında, toplam 43 mayın imha edildi. Öte yandan Genelkurmay Başkanlığınca El Bab ve Bzagah'taki DEAŞ hedeflerine yönelik hava harekatlarının görüntüleri paylaşıldı. Görüntülerde, silah deposu ve barınma yerlerinin vurulma anı yer aldı.


#DEAŞ
#Fırat Kalkanı Harekatı
7 yıl önce