|

Cambridge Analytica ateş altında

ABD’nin Massachusetts eyaleti, kullanıcıların verilerini kullandırdığı iddiasıyla sosyal medya devi Facebook’a ve Cambridge Analytica firmasına dava açtı. Sessizliğini koruyan Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in de dava kapsamında ifade vermesi istendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:16 - 21/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg

Facebook’un, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasında iş birliği yaptığı Cambridge Analytica firmasının, “sosyal medya platformunun kurallarını ihlal ettiği” gerekçesiyle firmanın aboneliğini askıya almasının hemen ardından Massachusetts Başsavcısı Maura Healey Facebook’a dava açttığını açıkladı. ABD Senatosu Adalet Komisyonu Komitesi ise Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in verilerin kullanımıyla ilgili Senato’da ifade vermesini istedi. İngiltere ve Avrupa Parlamentosu da Zuckerberg'i ifade vermeye çağırdı.

FİRMAYI BANNON KURMUŞTU

Facebook “sosyal medya platformunun kurallarını ihlal ettiği” gerekçesiyle üyeliğini askıya aldığı Cambridge Analytica, Trump'ın seçim kampanya yöneticisi olan Stephen K. Bannon ve zengin Cumhuriyetçi bağışçı Robert Mercer’in kurduğu siyasi veri analiz firması olarak biliniyor. Cambridge Analytica’nın, Amerikan seçmenlerinin kişiliklerini tanımlayabilecek ve davranışarınını etkileyecek yöntemler geliştirmek için Facebook verilerini kullandığı iddia edilirken, firma yaptığı açıklamada, iddiaları yalanladı.

  • Facebook’unu sil
  • Hesap bilgilerinin usulsüz şekilde satıldığını öğrenen Facebook kullanıcıları #DeleteFacebook (Facebook’uSil) isimli kampanya başlattı. Hashtag’i kullanarak sosyal medyada paylaşımlar yapan kullanıcılar, Facebook’u sorumsuzlukla suçluyor. Sosyal medya kullanıcıları, Facebook’un kurucusu 33 yaşındaki Mark Zuckerberg’e tepki göstererek diğer kullanıcıları Facebook’u kapatma konusunda teşvik ediyor
#Facebook
#Cambridge
6 yıl önce