|

Cameron o anlaşmaya işaret etti

İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'de anlaşmaya varılmasının önemine değinerek, o anlaşmanın uygulanmasına yönelik fikrini paylaştı.

Yeni Şafak
22:08 - 7/01/2016 jeudi
Güncelleme: 20:09 - 7/01/2016 jeudi
AA

Cameron, resmi ziyaret için bulunduğu Budapeşte'de, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüştü. Görüşmenin ardından Cameron ve Orban, ortak basın toplantısı düzenledi.



AB hakkında Büyük Britanya ve Macaristan'ın benzer düşüncelere sahip olduğunu dile getiren Cameron, "Avro bölgesi ülkeleri ve onun dışındaki üye ülkeler eşit şekilde muamele görmeli" dedi.



Görüşmelerde, İngiltere'nin sosyal güvenlik sisteminde yapmayı planladığı reform konusunun da gündeme geldiğini belirten Cameron, "İnsanların serbest dolaşım haklarını destekliyoruz. Mesela, Britanyalıların diğer AB ülkelerine gidip orada çalışması iyi bir şey ama şunu da dikkate almalıyız ki serbest dolaşım, sosyal güvenlik sistemi üzerinde baskıya neden oluyor ve bu sorun görüşülmeli. Şubat ayındaki AB zirvesine çok vakit kalmadı ama ciddi çalışma neticesinde anlaşma sağlanabilir" ifadesini kullandı.



Suriye'de anlaşmaya varılmasının önemine değinen Cameron, Minsk Anlaşması'nın uygulanmasının gereğine işaret etti.



Macaristan Başbakanı Orban da, Cameron'un AB'de reform talebine destek verdiklerini belirterek, "AB'de, ulusal parlamentoların rolünün yeniden düşünülmesi, avro bölgesi ve onun dışındaki üye ülkelere eşit şekilde muamele edilmesi konularında aynı görüşteyiz. Her ikimiz de rekabet gücü yüksek ve güçlü Avrupa istiyoruz. David Cameron'un, AB ile ilgili dört maddelik reform paketinden üçünü tamamen destekliyoruz" dedi.



Orban, İngiltere'deki sosyal güvenlik sisteminin suistimal edilmesini önleme konusunun görüşülebileceğini kaydederek "Birleşik Krallık'ta çalışan Macarlar hiç bir şekilde ayrımcılığa uğramamalı. Macaristan, İngiltere'deki sosyal güvenlik sisteminin suistimal edilmesini önleme konusunda her türlü makul fikre açık. Bu konuda Vişegrad Grubu ülkeleri (Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya) ortak adım atacak. Bu konuda anlaşma sağlanma ihtimali yüksek" ifadesini kullandı.



İngiltere'de çalışan Macarların sığınmacı olmadığını vurgulayan Orban, "Biz Birleşik Krallık'ta sığınmacı değiliz. Avrupa Birliği vatandaşı olarak tüm AB'de serbest bir şekilde çalışabiliriz. Macarlar, İngiltere'ye çalışmak için gidiyorlar, suistimal için değil" görüşünü dile getirdi.



Orban, ayrıca Macaristan'ın NATO üyesi olarak gelecekte hem Suriye'de hem de Irak'ta uluslararası görevlerde yer alacağını sözlerine ekledi.

#Macaristan
#İngiltere Başbakanı Cameron
#Macaristan Başkanı Viktor Orban
il y a 8 ans