|

Cemil Tekeli İsrail’de rehin

Kudüs’e destek için bir grup hukukçu ile yola çıkan Yard. Doç. Dr. Cemil Tekeli, İsrail tarafından gözaltına alındı. Ailesi, tansiyon hastası Tekeli için Dışişleri'nden yardım istedi. İsrail polisi, ekipte yeralan İnsan Hakları ve Adalet Hareketi Genel Sekreteri Ahmet Zeki Olaş’ın da ülkeye girişine izin vermedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:48 - 18/01/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Kudüs’ü sahipsiz bırakmamak için bir grup hukukçu ile yola çıkan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Cemil Tekeli, İsrail polisi tarafından gözaltına alındı.
Kudüs’ü sahipsiz bırakmamak için bir grup hukukçu ile yola çıkan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Cemil Tekeli, İsrail polisi tarafından gözaltına alındı.

İşgalci İsrail’in Kudüs’ü ziyaret eden Türk vatandaşlarına yönelik sorgulama ve kötü muamalesine bir yenisi eklendi. 11 Ocak'ta İstanbul’dan yola çıkan 35 kişilik tur ekibinde yer alan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Cemil Tekeli, dönüş uçağına binmeden havaalanında gözaltına alındı. Dün hakim karşısına çıkartılan Tekeli'nin, hakkındaki soruşturmanın tamamlanması için gözaltı süresi uzatıldı.


DIŞİŞLERİ DEVREYE GİRSİN

Cemil Tekeli ile Kudüs’e giden ekipte yer alan Avukat Aybüke Ekici, “Telaviv’e girişte pasaport kontrolü yapılırken Cemil Bey’i 15 dakika sorgulayıp daha sonra girişine izin vermişlerdi. 11 Ocak günü başlayan Kudüs gezimizi tamamlayıp dün akşam 21.00 uçağıyla Türkiye’ye dönmek için Telaviv Ben Gurion Havalimanı’na gittik. 5-6 kişiyi ayırıp detaylı pasaport kontrolü yaptılar. Cemil Bey’in pasaportu ise üç farklı noktada okutulmasına rağmen kabul görmedi. Sorguya alındı. Hiçbir gerekçe gösterilmedi yanında telefonu yok, tansiyon ve şeker hastası. Ailesi Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yardım istiyor” dedi.

İSTANBUL'DA PROTESTO

Tekeli’nin İsrail’de gözaltına alınması İstanbul’da protesto edildi. Tekeli’nin eşi ve çocuklarıyla ile Uluslararası Hukukçular Birliği, Hukukçular Derneği, Mazlum-Der, Türkiye Hukuk Platformu, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, İHAK, Yeryüzü Avukatları Derneği ve Hukukun Üstünlüğü Platformu üyeleri Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde biraraya geldi. Tekeli’nin eşi Meryem Tekeli, “Eşim sadece bir akademisyen. Derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.

#İsrail
#Cemil Tekeli
6 yıl önce